Aan de haak

In de serie De groentetuin volgen we de tegenslagen en ook af en toe bescheiden succesjes van moestuinbeginneling Alma Huisken.

Fietsend naar mijn landje, langs een brede vaart, denk ik aan het tuinwerk dat wacht. Eerst spitten of de kolen rooien? Niet vergeten: peterselie knippen. Plotseling geschreeuw vanaf de oever. Vier jongetjes in rep en roer. ,,Mevrouw, kijk! We hebben een snoek, een héle grote!'' Onmiddellijk smijt ik mijn fiets in het gras. Inderdaad, een knaap van een beest.

,,Wie heeft hem gevangen?'', vraag ik op mijn hurken zakkend. De visser in kwestie spant zijn borst als een doffer. Ik! Met het soepele gemak waarmee kinderen je in hun wereld betrekken, volgt het relaas. Eerst viste hij een voorntje op, gebruikte het als aas en daar had ie opeens een snoek aan de lijn. ,,Ik verkoop hem aan de Chinees!'', roept het spitsmuizige vissertje. ,,Of aan de man van de snackbar, die zou me er geld voor geven!'' De prachtige snoek spartelt op het gras en ik vrees voor zijn leven, mede gezien de connecties met de horeca. Maar één van de vier schiet de vis te hulp. Kalm hanteert hij haakpen en schaar, als een volmaakt chirurg. ,,Niks Chinees, we zetten hem gewoon terug. Help nou eens even, joh!'', maant hij de spitsmuis. ,,Hou z'n kieuwen open.'' Het chirurgje verfrist de snoek in de vaart -het dier verankerd in het schepnet- en verlost hem even later schadevrij van voorn en haak.

Exact op dat moment snelt de vijfde makker als een hinde over de oever, een fototoestel hooggeheven als trofee. ,,Kom op Tim, hij sterft bijna!'', schreeuwen de kompanen, niet gespeend van dramatiek. Voor de snoek weer vrij mag, moet hij op de kiek. ,,Hij kan een kwartier uit het water, hoor'', stelt de chirurg me gerust. Toch ontfutsel ik Tim zijn camera en gehaast als een ouderwetse straatfotograaf groepeer ik de helden achter hun vis. De spitsmuis wil zekerheid en eist een tweede prent, en eindelijk gaat de snoek weer te water -hij schudt zich even en zwemt krachtig weg. Met schrille stem belooft de spitsmuis links en rechts al foto's, tegen betaling.

Eenmaal op de tuin been ik direct naar de slootkant, op zoek naar zwemmende wezens. Verderop, achter een smal weiland, ligt een vaart waar twee rolstoelvissers geparkeerd staan op de oever. Ze werpen hun hengels uit. Goed teken! Lang hang ik met m'n neus boven het wateroppervlak. Op een snoek reken ik niet, maar misschien een voorntje, of een stekelbaars? Er is niks te zien. Wat een verschil met de zomer, wanneer meerkoetjes af en aan zwemmen, kikkers op de kant kruipen en libelles dansen tussen het riet. Ook al wordt ons complex ingeperkt door randweg en bebouwing, we hebben vaak ruim zicht op de schepselen Gods -te land, ter sloot en in de lucht. Houtduiven, het liefst eigenwijs bovenop de spruitkool, laag overscherende reigers, die je een 'Jurassic Park'-gevoel geven, of soms, in de winter, een fazantenhaan, mooi afgetekend tegen de sneeuw.

Afgezien van kwetterende kraaien heerst er stilte, vandaag. Maar de grond lijkt hoorbaar te breien: hele netwerken van bietjesrode draden verspreiden zich in de aarde, vijf centimeter onder het maaiveld. Het zijn brandnetelwortels die op beschutte plekken kniehoog groen blad naar boven stuwen. Ik pluk voldoende voor de soep, ontdoe een groentebed van onkruid, spit het om en hark er koemest over. Dan, een kleine beweging in aarde. Is het de salamander van vorig jaar, met zijn feloranje buik? Nee, een dikke regenworm plopt schielijk terug in de grond. Hoe graag ik het ook wil, de dieren laten zich vandaag niet zien. Ik ruim het gereedschap op (de koolstronken gerooid, de peterselie niet vergeten), fiets over het verste pad naar de poort, kijk omhoog en schiet in de lach. Boven mijn hoofd bloeit een katje. Weliswaar een wilgenkat, maar toch, een schepseltje Gods. En zelfs een hele fraaie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden