Abortus

Aan de grens van pro-life Missouri duikt opeens een abortuskliniek op

Zicht op de Parenthood Reproductive Clinic location  in Fairview Heights, Illinois.  Beeld Getty Images
Zicht op de Parenthood Reproductive Clinic location in Fairview Heights, Illinois.Beeld Getty Images

Een abortuskliniek in de Amerikaanse staat Illinois gaat vanaf deze maand de groeiende stroom patiënten opvangen uit buurstaat Missouri, waar abortus bijna onmogelijk is geworden. Het gebouw is het afgelopen jaar neergezet zonder dat bekend werd gemaakt wat het doel was. Zo werd voorkomen dat bouwers en leveranciers zouden worden geïntimideerd door anti-abortusactivisten.

De kliniek staat 25 kilometer van de grens met Missouri, en vervangt een kleinere die ook al voornamelijk vrouwen uit die staat helpt. In Missouri legt de Republikeinse regering abortusklinieken steeds strengere regels op, waardoor er nog maar één over is. En van die kliniek werd eerder dit jaar de vergunning niet verlengd. Alleen door ingrijpen van een rechter kon die voorlopig open blijven. In Illinois, waar de Democraten aan de macht zijn, is juist bij wet vastgelegd dat vrouwen recht hebben op abortus.

Volgens de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU stellen 24 van de 50 Amerikaanse staten medisch onnodige eisen aan abortusklinieken. Zo moeten ze faciliteiten hebben die je eerder in een echt ziekenhuis aantreft. Of de artsen moeten een contract hebben met een naburig ziekenhuis – wat ze vaak weigeren om niet in opspraak te raken.

Conservatieve rechter

Het Hooggerechtshof buigt zich over een wet in Louisiana die zulke contracten eist. De beslissing is opvallend, omdat het hof twee jaar geleden een vrijwel identieke wet in Texas ongeldig verklaarde. Het redeneerde toen dat de wet het vrouwen onnodig moeilijk maakt abortus te krijgen.

Het zou goed kunnen dat het hof er nu anders over denkt, omdat het inmiddels van samenstelling is veranderd. Na het aftreden van rechter Anthony Kennedy werd op voordracht van president Donald Trump vorig jaar de conservatieve rechter Brett Kavanaugh benoemd. Die benoeming was controversieel omdat hij werd beschuldiging van aanranding tijdens zijn schooljaren. Maar tegenstanders vreesden ook dat hij bereid zou zijn de historische uitspraak van het hof in 1973, dat vrouwen recht hebben op abortus, terug te draaien.

Een meerderheid van de Amerikanen, zelfs onder de Republikeinen, steunt het recht op abortus.

Lees ook: Abortus in Oklahoma? Dan moet je als vrouw heel sterk in je schoenen staan

Abortus is legaal in de VS, maar veel conservatieve staten proberen het wel zo moeilijk mogelijk te maken. Trouw liep mee in Oklahoma en Kansas, waar twee klinieken hun hoofd boven water proberen te houden in een zee van regels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden