Aamodt laat zich niet als buffel in val lokken

AMSTERDAM - Op vleugels van onbevangenheid bouwt Kjetil Andre Aamodt gestaag verder aan zijn status van meest gelauwerde alpineskiër. Geen moment had de Noor na zijn olympische titel op de combinatie rekening gehouden met een triomf op de Super G. Tien jaar na zijn eerste goud, ook op dat onderdeel.

Rob Velthuis

Zonder verwachtingen, op de juiste wijze ontspannen, stond Aamodt met startnummer drie aan de top van de Grizzly-piste in Snowbasin. En anders dan de favorieten daalde hij foutloos af langs de scherp gestoken poortjes. Hij boekte winst waar anderen in een historische val liepen.

Buffalo Jump wordt de traverse genoemd waar vrijwel iedereen vertraging opliep en vier uitgesproken favorieten strandden. Zoals de buffels, die volgens de overlevering door hun jagers over de klif werden gedreven, waar ze naar beneden stortten en een makkelijke prooi vormden.

Stefan Eberharter, de grote man van het voorseizoen, foeterde op zijn trainers, die hem niet voor de abrupte draai naar links hadden gewaarschuwd. Het zou de Oostenrijker net die tiende van een seconde hebben gescheeld die hij op Aamodt moest toegeven. De Noor concludeerde nuchter dat hij daar intuïtief de juiste voortzetting had gevonden.

Aamondt is, samen met zijn teamgenoot Lasse Kjus, van een uitstervend ras. Waar de steeds grotere snelheden de skiërs dwingen tot de keuze van snelheid of behendigheid, volhardt hij in specialisatie in veelzijdigheid. Met overweldigend succes, de scepsis ten spijt.

Met zeventien medailles op Winterspelen en WK's, verdeeld over alle disciplines, is hij de meest gelauwerde alpineskiër uit de geschiedenis. Het enige goud dat ontbreekt is dat op de afdaling, waarop hij in Snowbasin vierde werd. Zeven olympische plakken is ook een record. Het enige doel wat in Salt Lake City rest, is een medaille op de slalom, het onderdeel van zijn jeugdidool Stenmark.

De in Oslo geboren en uit belastingtechnisch oogpunt naar Monaco gevluchte Aamodt was in zijn jeugd het toonbeeld van veelzijdigheid. In elke sport waaraan hij deelnam, blonk hij uit. Dat skiën zijn passie en professie werd, is te danken aan zijn vader Finn, een in Noorwegen gerespecteerd alpineski-specialist. Hij nam de training van zijn zoon op zich vanaf diens vijfde verjaardag.

Ook had Aamodt geluk dat Noorwegen een ambitieus programma opstelde om op de eigen Winterspelen van Lillehammer (1994) goed voor de dag te komen. Als skicoördinator werd de in eigen land uitgekotste Oostenrijker Dieter Barsch aangesteld. Deze legde, met training van ballet tot motorcross, de nadruk op een zo breed mogelijke ontwikkeling: mentaal evenwicht en totale lichaamscontrole. Slechts bergbeklimmen beviel Aamodt niet: ,,Ik heb hoogtevrees.'' Hetgeen mogelijk het geheim is achter de haast waarmee hij naar beneden suist.

Zowel wat intensiteit als wat lengte betreft, doorloopt de al dertigjarige Aamodt een droomcarrière die wat hem betreft pas op de Winterspelen van Turijn worden afgesloten. Vanaf het moment dat hij in 1991 tweevoudig wereldkampioen bij de junioren werd, kampte hij slechts tweemaal met grote tegenslag. Enkele maanden voor de succesvolle Spelen van Albertville herstelde hij wonderbaarlijk snel van een zware virusinfectie. En 1996 ging verloren door een knieoperatie. Vorig seizoen won de Noor geen wedstrijd; de triomf van zaterdag was zijn eerste in de Super G in zes jaar.

Hij versloeg de Oostenrijkers met een Oostenrijker. Vorige herfst zocht de testskiër Patrick Wirth uit tachtig latten voor hem het paar uit waarmee hij zaterdag de concurrentie verraste.

De even zwijgzame als eigenzinnige Noor kiest al jaren voor kleine skifabrikanten, omdat hij daar alle aandacht krijgt. Dat nooit iemand olympisch kampioen was geworden op Nordica, was voor Aamodt juist aanleiding om de eerste te worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden