Aai over de schrijversbol

(Trouw)

De Gouden Zoen is opgeheven.

De Gouden wát?

De Gouden Zoen. Dat was niet de bekroning van het beste online datingbureau, en ook niet de publieksprijs voor de Mooiste Filmkus Aller Tijden. Het was de prijs voor het beste, Nederlandstalige jeugdboek voor 12 tot 15 jaar.

Wás, want het literaire zusje van de Gouden Griffel stierf een stille dood. De Zoen, die in 1997 voor het eerst werd uitgereikt, beklijfde niet. „Mensen renden niet naar de winkel van hee, dat boek kreeg de Gouden Zoen, dat móet ik hebben”, zegt Marieke Verhoeven, adjunct-directeur van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

Dus maakte de CPNB onlangs bekend dat de prijs passé is. Nu dreigen schrijvers voor 12-plussers in een gat te vallen. Want voor de Griffels (t/m 12 jaar) komen ze niet in aanmerking, voor de volwassen prijzen evenmin.

Daarom heeft Ted van Lieshout, met collega-auteur Hans Hagen, een nieuwe prijs in het leven geroepen. Die heet de Gouden Lijst en wordt uitgereikt op 12 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

De Gouden Lijst is ’een vriendelijke protestprijs’, zegt Van Lieshout. „Het is een protest tegen het verdwijnen van de Zoen. Maar we willen vooral de schrijvers een hart onder de riem steken.”

Die hebben het niet makkelijk: kinder- en jeugdboeken verschijnen vaak in kleine oplagen en worden snel verramsjt. Uitgevers schepen kinderboekenauteurs ook vaak af met slechte contracten, zei Sjoerd Kuyper in zijn Annie M.G. Schmidt-lezing in mei. Van de 50 boeken die Kuyper schreef, zijn er nog maar vijf leverbaar. Zijn royalty’s zijn in tien jaar tijd gedecimeerd.

Met geld kunnen Van Lieshout en Hagen de winnaar van de Gouden Lijst overigens niet blij maken. „We hebben geen budget.” Hij ziet de prijs vooral als een ’aai over de bol’.

Inmiddels hebben vijftien recensenten, onder meer van Trouw, hun favoriete jeugdboeken uit 2008 aan Van Lieshout en Hagen doorgegeven. Die distilleerden daaruit drie nominaties: ’Allemaal willen we de hemel’ van Els Beerten, ’Voor jou 10 anderen’ van Mirjam Oldenhave & Cynthia van Eck en ’De gelukvinder’ van Edward van de Vendel & Anoush Elman. Toevallig alle drie boeken van uitgeverij Querido, maar ja, zegt Van Lieshout, daar kan hij niks aan doen.

Een jury van vijf schrijvers – hun namen zijn nog geheim – kiest binnenkort de Gouden Lijst.

Of die prijsnaam wél beklijft, is nog de vraag. Van Lieshout en Hagen overwogen ook zoenvarianten: de Klapzoen, de Broederkus, het Zoenoffer. Maar die vonden ze niet te rijmen met hun serieuze intentie om het boek voor de lastige lezer (12-15) in het zonnetje te zetten.

Voorlopig is de Gouden Lijst eenmalig, maar wie weet dient zich een mecenas van het puberboek aan. Die zou de prijs een langer leven kunnen geven, zegt Van Lieshout: „Sponsor gezocht dus.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden