Aafje Heynis als nieuw uit archief

Ooit verbaasd opgekeken bij het horen van 'Komt allen tezamen'? Plat- en stuk gezongen, letterlijk, door de trage tempi en vette brassbands die kerstsamenzangen er op loslaten. Vrééselijk. Niet te geloven wat zo'n lied blijkt in te houden als het met fris elan wordt voorgedragen, licht en wervend. Die verrassing werd me bezorgd door Aafje Heynis en Simon C. Jansen op de cd AVE MARIA 'Aafje Heynis Carols en Oudnederlandse kerstliederen' (Philips Dutch Masters deel 26).

FRANZ STRAATMAN

De titelsong betreft het overbekende gewrochtsel van Bach/Gounod, door de integere voordracht van Heynis met Meindert Boekel zeker genietelijk. Met Schuberts 'Ave Maria' (Pierre Palla aan het klavier) de dragers van deze bundeling historische opnames uit de jaren 1954 - 1961 van de Nederlandse super-alt.

De groepjes kerstliederen (vier juweeltjes van Albert de Klerk op teksten van o.a. Van Duinkerken en Gezelle; zes bekende Engels-talige carols en acht Nederlandse traditionele kerstliederen) verbluffen zowel door hun helderheid alsof ze recent werden vastgelegd, als door de schitterende voordracht van Heynis. Niet alleen haar koninklijke geluid van diep tot hoog, maar nog meer de fraaie lange frases die ze maakt, de smetteloze uitspraak (waarom kunnen zo weinig zangers dat?) en specifieke expressie maken dit schijfje tot een top-kerstplaat. Daar komen nog bij de fantasie-volle begeleidingen van Simon C. Jansen. Deze 'Dutch Master' onder de organisten is gewoon vergeten in het tekstboekje!

Met twee fragmenten uit Bachs Weinachtsoratorium en 'O thou that tellest' van Hündels 'Messiah' ligt deze cd dus in kerstsfeer. Nog meer uit die Weense opnames van 1960 is te horen op de andere cd gewijd aan Heynis in deze serie Dutch Masters, getiteld EEN PORTRET VAN AAFJE HEYNIS (nr 13). Indrukwekkend daarop is de Altrapsodie van Brahms begeleid door het Concertgebouworkest onder leiding van Eduard van Beinum. Met de chique gezongen British Folk Songs zorgen zij voor wereldlijke kanten aan het sterk religieus gekleurde portret van Heynis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden