AA+ is geen reden het roer ineens om te gooien

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

De gouden kredietstatus die Nederland had, heeft iets van zijn glans verloren. Dat is geen reden het kabinetsbeleid failliet te verklaren en onmiddellijk te stoppen met bezuinigen, zoals her en der in de oppositie wordt geroepen. Maar de afwaardering van Nederland kan evenmin worden gezien als een aanmoediging voort te gaan op de ingeslagen weg, zoals leden van kabinet willen doen geloven. In beide reacties wordt de bijstelling van Neerlands kredietstatus groter gemaakt dan die is.

Politici zouden nu eens een keer een voorbeeld kunnen nemen aan de beurs; die reageerde vrijdag nauwelijks op de bekendmaking van ratingbureau Standard & Poor's. S&P veranderde de kredietwaardigheid van Nederland van AAA, de hoogst mogelijk rating, naar AA+. Dat is nog altijd een zeer solide status, en Nederland zal op de geldmarkt een goede en goedkope toegang tot kapitaal houden.

Er zijn in de eurzone nog maar drie landen die de 'gouden' AAA-status hebben: Duitsland, Finland en Luxemburg. Maar terwijl Nederland een graadje zakt, zijn er andere eurolanden die een stapje terug omhoog komen; Spanje en Griekenland zagen een beetje verbetering in het - nog altijd weinig positieve - oordeel van de ratingbureaus.

Het kan verkeren, AA+ is het eind van de wereld niet, en bovendien is het oordeel van de ratingbureaus niet de maat der dingen. Nederland kan zich niet aan de haren uit de crisis trekken door simpelweg meer uit te geven en zijn schulden verder te laten oplopen. Het moet zich aanpassen aan een nieuwe economische realiteit, wil het ook in de toekomst solide zijn. En dat kost tijd.

Het is zinloos bezuinigen tot taboe te verklaren, zoals FNV-voorzitter Ton Heerts afgelopen zaterdag weer deed, tijdens een protestbijeenkomst van zijn organisatie. Wel zinvol was de oproep van Heerts aan werkgevers. De FNV-voorman kondigde looneisen aan, en riep ondernemend Nederland op die te honoreren. Er is in tal van sectoren ruimte voor loonsverbetering. Als die door de vakbeweging wordt afgedwongen, verbetert de koopkracht, wat goed is voor economisch herstel.

Daar ligt meer winst dan in een debat tussen gelovigen over de vraag of bezuinigen goed of fout is. De beste bijdragen van de overheid aan economisch herstel zijn een houdbaar financieel beleid en investeringen in de factoren die morgen en overmorgen de economische kracht zullen bepalen. En daarbij gaat het voor Nederland vooral om kennisontwikkeling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden