AA Gent pijnlijk snel in kansloze positie

AMSTERDAM - AA Gent beloofde beter, maar het werd bijkans nog minder. Ajax had gisteravond althans geen kind aan de Belgische middenmoter (30), en gaat nu ongeslagen op voor de halve finales van het UEFA Cuptoernooi. Een plek die de 92 jaar oude club niet eerder bereikte in het evenement dat sinds 1970 bestaat.

ANDRE BISSCHOP

Met een razend offensief had Ajax zijn doel vlug bereikt. AA Gent raakte binnen drie minuten verstrikt in zijn eigen buitenproportionele fuik, en verdronk. De acht opgestelde verdedigers liepen elkaar zo vaak en zo ernstig in de weg dat geen Belg meer wist welke Ajacied hij in de gaten diende te houden. Een knal van Wim Jonk belandde via het lijf van een Gentenaar al in de eerste minuut juist naast het doel. Maar geen Buffalo die de voorbode begreep. In de zevende minuut maakte Michel Kreek Ajax' bedoelingen echt goed duidelijk. Op aangeven van de sierlijk voetballende John van 't Schip kopte hij als een vis zo vrij de bal achter doelman Petry.

Voor Gent was het op dat moment al vijf over twaalf. Met vier backs, drie stoppers en twee libero's is het nu eenmaal moeilijk aanvallen en nog moeilijker counters tegenhouden als je toch de aanval zoekt. De meest ervaren speler van de Koninklijke AA ervaarde dat op pijnlijke wijze. In zijn 74ste Europa Cup-duel (het Belgische record) vergat Michel de Groote zijn opgeschoven mandekkers rugdekking te geven. Dennis Bergkamp maakte goed gebruik van het hiaat, ontfutselde de tweede libero de bal en versloeg Petry met een fijnzinnig, maar vlak ogend lobje. De Groote was vervolgens de eerste die, totaal ontgoocheld zoals hij zelf zei, het veld ruimde. Vandereijcken zond hem in de achttiende minuut al naar de kleedkamer, zodat Marc Vanderlinden Ajax eens van dichtbij mocht meemaken.

Vanderlinden kon de Gentse knopen echter niet meer ontrafelen. In samenwerking met Eric Viscaal - bondscoach Rinus Michels heeft hem terecht geselecteerd - zocht hij onafgebroken naar gaten die er niet waren. Op enige ondersteuning hoefde het duo verder niet te rekenen. La Gantoise had zich zo lelijk verslikt in de opstelling van Ajax dat ze al vrolijk keek toen het bij rust nog steeds 2-0 stond. Gent was ervan uitgegaan dat, zoals in Gentbrugge, John van Loen de afleider zou gaan spelen. De Utrechter had immers tegen FC Twente een keertje twee keer gescoord en had de vorm te pakken. Van Loen zal echter na gisteravond beseffen dat Van Gaal hem loost zodra hij kan. En volgens de trainer was het tegen Gent de hoogste tijd. Roy was de linksbuiten, die hij gedurende zeventien competitiewedstrijden, twee bekerduels en vier UEFA Cupwedstrijden was. Dat hij na dertig keer de bal aanraken weinig efficients had gedaan, was minder geslaagd. Maar ach, 'het veld breed houden' en een keer tegen de paal schieten zijn al hele verdiensten. Genoeg om te beweren dat je je "oorlogje hebt overwonnen" .

Honger

Nu we het toch over strijd hebben, na vijftien hevige minuten was ze gisteren gevochten in het Olympisch stadion, waar Ajax in april 1988 voor het laatst een ontmoeting in Europese context had. Op zijn 92ste verjaardag nam de Amsterdamse Football Club al genoegen met twee stukken taart. De overige punten verorberde het publiek dat in de tweede helft echter zin had in meer en 'Van Loen' begon te roepen. 'Kom het is winter', dacht Van Gaal en gebruikte de aanvaller als brood toen de spelen al te zwaar tegenvielen. De honger was gauw gestild. Met een uitgekiende pass bracht de vervanger van Pettersson Bergkamp voor de afdoende reagerende doelman Petry en schoot naderhand zelf op diens Hongaarse vuisten. Tenslotte passeerde Jonk de goalie voor de derde keer: een afstandsschot in de 89ste minuut. Uit waardering voor die opleving stortten de toeschouwers zich in een soort van carnavalsgedruis, omlijst met vuurpijlen die Ajax nog duur kunnen komen staan.

"Ik ben blij met dat derde doelpunt" , gooide Van Gaal naderhand alle last van zich af. "Anders had ik toch een naar gevoel aan de wedstrijd over gehouden. Nu rest mij niets meer dan mijn ogen sluiten en denken: o wat is het leven toch mooi" . Vandereijcken knikte instemmend. "Ik kan Ajax alleen maar feliciteren. Ze hebben hun overwicht dit keer wel omgezet in cijfers. Het is geen schande om van Ajax te verliezen" . Over voetbal geen woord. De Belg, wiens naam al aan Liverpools bedwinger Genua wordt gekoppeld, wenst voetbal slechts op resultaten te beoordelen, niet op het spel. Dat het volk geld betaalt om leuke dingen te zien, ontgaat hem. En als het moet is Van Gaal natuurlijk ook Oostindisch doof. Tijdens het UEFA Cup-toernooi heeft Ajax niet helemaal voor niets slechts een doelpunt geincasseerd. De andere reden is de tegenstand. Orebro (3-0 en 1-0), RotWeiss Erfurt (2-1 en 3-0), Osasuna (twee keer 1-0) en Gent (0-0 en 3-0) stellen in eigen land teleur en, op een uitspatting van Gent in Frankfort na, zo ook tegen Ajax in Dusseldorf of Amsterdam. Dat is ook precies het gekke van het derde Europa Cup-toernooi. Op basis van het verleden verleent de Europese voetbalbond een beschermde status en zijn drie ronden gespeeld voor je er erg in hebt. Ajax had dat geluk. Terwijl reuzen als Internazionale, Bayern Munchen, Eintracht Frankfort en Vfb Stuttgart elkaar uitgeschakelden of zich lieten verrassen door dwergen, sloop de Nederlandse vice-kampioen naar de halve finale, ofwel de Europese subtop. Morgen trekken de officials in Geneve de lootjes van de halve finale-koppels van het bekertoernooi dat viervoudig Europa Cup-houder AFC Ajax nimmer heeft gewonnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden