AA Gent eist en krijgt nul tegen sterker Ajax

GENTBRUGGE - Applaus, zongen de toeschouwers en ze voelden zich bestolen. Vijftig of honderd gulden voor een entreekaartje betalen en dan AA GentAjax (00) zien. Kan het saaier? Nauwelijks, maar voetbal is in Europa Cuptoernooien al lang een vergeten fenomeen.

ANDRE BISSCHOP

Gent-trainer Rene Vandereijcken maakte het werkelijk bont. "De doelstelling is geslaagd, ook al was het op een moeilijke manier" , sprak de oud-international zacht maar hoorbaar. Hij eiste de nul, maakte zijn spitsen onbereikbaar en krijgt als beloning een kamer met uitzicht op triomfen in een hel verlicht Olympisch stadion. "Belachelijk natuurlijk" , diende Ajax' trainer Louis van Gaal hem van repliek. Maar zolang de Europese voetbalbond, UEFA, blijft hechten aan de bonus voor uitdoelpunten, houd je deze onverkwikkelijkheden.

In de opstelling waarmee Fortuna en Groningen - zij het dat Dennis Bergkamp zondag een schorsing uitzat - was bedwongen, overmeesterde Ajax de Belgische subtopper op diens hobbelige veld. John van Loen en Stefan Pettersson gaven de Gentse opbouwers, zo die er zijn, geen schijn van kans. De Amsterdamse middenvelders hebben hun tegenstrevers hooguit gevoeld, nooit gezien en op Danny Blind na hadden de verdedigers een kinderlijk eenvoudig avondje. Blind had de pech dat hij na zes minuten de gele kaart ontving omdat hij Krist Porte pootje haakte. In de wetenschap dat Belgische spitsen 'je grif vallend rood aannaaien' (citaat Mark Verkuyl) blonk de international verder uit in onzekerheid, zonder overigens onoverkomelijke blunders te begaan.

Onder nulpunt

Voor Bryan Roy was andermaal geen basisplaats voorhanden. Louis van Gaal had het shirtnummer elf John van Loen toebedeeld. Het zelfvertrouwen van de 22-jarige Roy zal onder het nulpunt zijn terechtgekomen, nu bondscoach Nol de Ruiter hem ook nog uit de Olympische selectie heeft geweerd. Max Huiberts van Roda JC krijgt de voorkeur. De rekening van alle opwinding rond Roys persoon is zodoende wel erg prijzig geworden. De kledingbedrijven trokken om het hardst aan zijn mouw en zien thans verschrikt toe hoe relatief de publicitaire waarde van een talent, c.q. reclame-object is. Het merk Lotto zegt evenwel te blijven geloven in de uitstraling van de linksbuiten en is al lang blij dat het Marciano Vink niet in de advertenties opvoert. De Ruiter heeft Vink nog wel gekozen, maar bij Ajax is hij net als Roy (hij viel nog in voor Pettersson) van de trap gevallen. Van Gaal zegt dat Vink de sporten weer op loopt, maar wil hij ooit een rentree vieren dan zal hij eerst moeten worden omgeschoold tot middenvelder.

Wie dan moet verdwijnen, is aan Van Gaal. Olympier Michel Kreek begint heus uit te groeien tot speler met een zekere waarde, John van 't Schip heeft zijn gekap en gedraai op rechts hervonden en Aron Winter staat niet ter discussie als de middelste van de drie. Wellicht heeft Van Gaal de plek van Bergkamp op het oog. Ajax' beste verpoost over anderhalf jaar ongetwijfeld in zonniger oorden, maar of Vink zoveel geduld oefent en of Dan Petersen die positie niet beter vervult, zijn vragen waarop zelfs Van Gaal niet snel een antwoord verzint. Waarom zal hij zich er ook mee bezighouden, nu Ajax het landskampioenschap en de halve finales van het UEFA Cup-toernooi in de smiezen heeft.

Het heenduel met de Koninklijke AA Gent eindigde dan wel in 0-0, maar de daden van de Buffalo's (genoemd naar een vooroorlogse circusartist die zich Buffalo Bill noemde en zijn tent pinde op de grond waar later het Ottenstadion verrees) zijn te minnetjes om Ajax te verontrusten. Het is dat Ajax wekelijks een gros kansen versteert, anders was de vijfde ronde gisteravond al bereikt. Clubtopscorer Bergkamp (19 competitie-treffers en vier EC-doelpunten), Pettersson, Winter en Kreek kunnen zich die wanhoop van Van Gaal aantrekken. In riante posities misten ze minstens zo riant. De Zweed reikte rijkelijk vrijstaand niet verder dan het zijnet, Kreek trapte in zo'n zelfde situatie de bal een meter naast en Bergkamp schoot wat hij wilde, maar trof steevast de Hongaarse doelman Zsolt Petry. Op de helft van de tweede helft had Bergkamp beslist moeten scoren nadat aangever Jonk hem de ruimte inpasste. In plaats van een lob of iets anders leuks, rolde de bal sloompjes van zijn rechterkicks. Winter trapte wat later beter raak, maar de bal stuiterde naast, zodat het bij nul bleef.

Een mogelijkheid

"Je krijgt vijf kansen" , riep Van Gaal enigszins vertwijfeld uit. "Als je er een van benut ga je hier pas echt goed weg. En dan druk ik me nog eufemistisch uit." Dat deed hij zeker, vooral omdat de tegenpartij niet een gerede mogelijkheid op een doelpunt kreeg. Eric Viscaal bokste als diepste spits voortdurend tegen twee Ajacieden op en het gesjok van Erwin Vandenbergh (48 interlands) zette al helemaal geen zoden aan de dijk. "Dat is het enige dat me heeft verrast" , sprak Van Gaal. "Wat? Dat Gent helemaal niet voor ons doel is geweest." Volgens Vandereijcken had dat veel van doen met het overdreven respect dat zijn spelers voor Ajax aan de dag legden. "In het veld gingen ze plotseling extra zekerheden inbouwen. Of ze niet wilden, of niet konden, daar moeten we het van de week maar eens over hebben." Vandereijcken vergat erbij te zeggen dat la Gantoise voor alles niet mocht voetballen. Zo was Lausanne Sports verslagen, zo was Eintracht Frankfurt verslagen en zo moet Ajax het toernooi uit vliegen. Thuis niks doen en uit winnen. De leden van de Gentse supportersverenigingen erkenden in een adem door dat Ajax een betere indruk had achtergelaten dan Lausanne, Eintracht en Dynamo Moskou te zamen in drie ronden hadden gedaan. "Kun je zien wat voor cluppie Ajax eigenlijk is" , glom Van Gaal, terwijl Ajax-fans op de ruiten van de persruimte sloegen en blerden dat ze voetbal wilden zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden