Update

950 euro boete voor dronken politiecommissaris

© ANP Beeld
© ANP

De Rotterdamse politiecommissaris die afgelopen jaarwisseling onder invloed achter het stuur zat, moet 950 euro boete betalen. Ook is hij 8 maanden zijn rijbewijs kwijt, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Dat heeft de rechter vandaag bepaald.

ANP/Redactie

Het Openbaar Ministerie had eerder vandaag een boete van 1500 euro geëist en een ontzegging van zijn rijbewijs gedurende 8 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. De commissaris had bijna vier keer de toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed toen hij werd aangehouden.

Paniek
De politieman van het korps Rotterdam-Rijnmond stapte die nacht met te veel drank op achter het stuur, omdat hij zijn vrouw wilde thuisbrengen die onwel was geworden. De man handelde uit 'paniek', zei hij zelf tijdens de zitting. Het incident werd alleen binnen het korps gecommuniceerd, maar haalde gisteren toch de publiciteit.

Dat de man een medewerker is van een politiekorps, gold als een verzwarende omstandigheid. De rechter vond, net als het OM, dat juist hij beter had moeten weten. Ook oordeelde de rechter dat er van een noodsituatie die nacht geen sprake was.

Media-aandacht
Wel liet de rechter in het voordeel van de politieman meewegen dat zijn zaak al veel media-aandacht heeft gehad. Ook nam de rechter in haar overweging mee dat de commissaris zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn beroep. Volgens woordvoerders van de rechtbank en het OM zijn de gebruikelijke strafmaten gehanteerd die passen bij het alcoholpromillage dat de commissaris in zijn bloed had.

Volgens de advocaat van de politieman zijn de gevolgen van het incident voor zijn cliënt 'enorm'. Nadat het incident was uitgelekt naar de media, kwam hij met naam en foto in de krant.

Onderzoek
Het korps is een disciplinair onderzoek gestart naar het incident. De commissaris is na het incident gewoon weer aan het werk gegaan. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor zijn positie binnen het korps. De korpsbeheerder, burgemeester Ahmed Aboutaleb, neemt hierover nog een besluit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden