Coronavirus in Nederland

94 nieuwe sterfgevallen, 196 ziekenhuisopnames

Artsen in het Rotterdam Maasstad ziekenhuis.Beeld Arie Kievit

Het RIVM meldt dat er sinds zaterdagmiddag 94 nieuwe sterfgevallen zijn gemeld van mensen die zijn overleden aan Covid-19. Dat zijn een stuk minder sterfgevallen dan zaterdag, toen het RIVM meldde dat er 132 mensen waren overleden aan het virus. 

Dat kan te maken hebben met het (Paas)weekeinde, waardoor cijfers met enige vertraging bij het RIVM gemeld worden. Vorig weekend was er ook een afname van het aantal meldingen te zien, waarna de aantallen op dinsdag iets omhoog schoten. Er is nu van 2737 mensen bekend dat ze zijn overleden aan covid-19. Deze mensen zijn niet allemaal in een ziekenhuis opgenomen geweest.

Het afgelopen etmaal zijn er 196 coronapatiënten opgenomen in een ziekenhuis, meldt het RIVM eveneens. Dat aantal ligt weer iets hoger dan gisteren, maar het aantal ziekenhuisopnames laat een duidelijke grafiek naar beneden zien. Volgens het RIVM past de afname van het aantal ziekenhuisopnamen bij het beeld dat de verspreiding van het nieuwe coronavirus langzamer verloopt dan wanneer er geen maatregelen genomen zouden zijn.

Niet alle testcapaciteit wordt benut

In Nederland zijn nu 25.587 mensen positief getest op het coronavirus. Het aantal positieve testen is neemt daarmee voor de derde dag op rij met rond de 1.200 mensen toe. Dat komt omdat er sinds deze week veel meer mensen getest mogen worden op Covid-19. Dit nieuwe testbeleid, is duidelijk terug te zien in de gegevens van het RIVM. Sinds maandag worden zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis getest, zoals mensen die werken in de thuiszorg, verpleeghuizen, de ggz, gehandicaptenzorg of bij huisartsen. Van de mensen met een nieuwe positieve test werkt ongeveer veertig procent in de zorg.

Het lukt overigens nog lang niet om in Nederland massaal te testen op het nieuwe coronavirus. Deskundigen zijn het erover eens dat testen cruciaal is voor een versoepeling van de lockdown. Maar een groot deel van de nieuw aangeboorde testcapaciteit bij laboratoria - 17.500 test per dag - wordt nog lang niet benut. Lees hier hoe dat zit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden