900 euro voor hotel, 1 euro voor Unicef

Ierland heeft nu ook zijn bonnetjesaffaire. En het Ierse parlement moet, net als het Britse, afscheid nemen van zijn voorzitter. John O’Donoghue heeft deze week zijn ontslag ingediend na onthullingen over snoepreisjes en andere niet per se noodzakelijke uitgaven.

Het schandaal beperkt zich (voorlopig) tot één teachta dála, ofwel parlementslid. Maar in zijn eentje heeft O’Donoghue dan wel in totaal 700.000 euro aan onkosten op zijn naam staan, volgens de BBC.

Die kosten maakte O’Donoghue als minister van kunst, sport en toerisme onder premier Bertie Ahern, en tijdens zijn parlementsvoorzitterschap vanaf 2007. Hij nam zijn portefeuilles serieus, en hij vergat zijn verantwoordelijkheden in zijn kiesdistrict in Kerry South evenmin. In 2006 vloog hij naar het filmfestival in Cannes, wipte even over voor de opening van het nieuwe kantoor van een bedrijf in Kerry, vloog naar Wales voor de Heineken Cup Final waar de Ierse rugby-club Munster zegevierde, en keerde terug naar Cannes. In Londen woonde hij een pr-bijeenkomst van de Ryder Cup (golf) bij. Dankzij het gouvernementele vliegtuig hoefde hij niets te missen. Kosten voor deze zes hectische dagen: 32.450 euro.

O’Donoghue’s passie voor sport blijkt – achteraf – ook uit zijn aanwezigheid bij de paardenraces in het Britse Ascot, Aintree en Cheltenham, in Parijs en in het Australische Melbourne. De minister declareerde er hotelnachten van 500 tot 900 euro, en verplaatste zich per gehuurde limousine.

Dankzij wakkere journalisten en de wet op vrijheid van informatie weet de Ierse bevolking nu dat met deze reisjes enkele duizenden euro’s waren gemoeid. Ander pikant detail: zijn donatie aan Unicef van iets meer dan één euro.

Dat was dit jaar. Want tijdens zijn voorzitterschap leefde O’Donoghue nog steeds op grote voet. Hij vloog meer dan zeventig keer naar Kerry op en neer. Hij breidde zijn staf uit van drie naar tien, en bediende zich voor een ton per jaar van een politiek adviseur . Daar maak je je als politicus niet populair mee in Ierland, dat zwaar is getroffen door de economische crisis. Een brief aan de Dáil (het parlement) waarin O’Donoghue zijn spijt betuigde was niet genoeg voor de oppositie. Zij eiste dat de voorzitter zijn excuses aan het Ierse volk zou maken. Na een motie van wantrouwen besloot O’Donoghue op te stappen.

Voor premier Brian Cowen is het de zoveelste tegenslag. Kon hij even opgelucht ademhalen na het referendum over het Verdrag van Lissabon, vorige week, nu moet hij alle zeilen bijzetten om zijn coalitie van de centrum-rechtse Fianna Fáil, Groenen en Progressief Democraten, bij elkaar te houden. Bij onenigheid over steun aan de bankensector is nu de verontwaardiging over de bonnetjes gekomen. Mocht de regering dezer dagen vallen – de Ieren houden er rekening mee – dan is dat paradoxaal genoeg goed nieuws voor O’Donoghue. Volgens een regel van het Ierse parlement moet de voorzitter voorlopig aanblijven als er nieuwe verkiezingen komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden