90-jarige AVRO richt cultuurfonds op

null Beeld anp
Beeld anp

De AVRO richt een cultuurfonds op om het 90-jarig bestaan van de omroepvereniging te markeren. Het fonds gaat vooral regionale kunstenaars de kans geven zich aan een breder publiek te presenteren, maakte de vereniging maandag bekend.

Door hun kunstprojecten in veelbezochte openbare ruimten, zoals populaire parken en pleinen, te laten realiseren, kan een groot publiek er gratis van genieten.

Het AVRO Cultuurfonds is een onafhankelijk fonds dat door het Prins Bernhard Cultuurfonds wordt beheerd. Jaarlijks wordt één project op het terrein van beeldende kunst, muziek, podiumkunst, architectuur, fotografie, design of mode gekozen.

De verenigingsraad van de AVRO heeft een startkapitaal van 500.000 euro vrijgemaakt voor het initiatief. Daarnaast worden particulieren, stichtingen en bedrijven gestimuleerd het nieuwe, onafhankelijke fonds te steunen.

'Het AVRO Cultuurfonds is een prachtig initiatief van onze vereniging om, samen met het Prins Bernard Cultuurfonds, kunst en cultuur te behouden en genietbaar te maken voor íedereen. Ik ben er trots op dat we ons 90-jarig bestaan op deze manier markeren', zegt Paul Smits, bestuursvoorzitter van de omroepvereniging.

'Als de omroep van Kunst & Cultuur zijn we al betrokken bij vele projecten om kunst- en cultuurmakers de gelegenheid te bieden zich aan een breder publiek te presenteren. Niet alleen via onze radio- en televisieprogramma's, maar ook met evenementen als Festival Classique, het Prinsengrachtconcert en straks ons nieuwe verenigingshuis in het Amsterdamse Vondelpark. Met het AVRO Cultuurfonds komt daar nu nog een nieuwe, bijzondere mogelijkheid bij waarmee we onze kunst en cultuur letterlijk 'gemeengoed' maken', zegt algemeen directeur Willemijn Maas.

De AVRO fuseert volgend jaar met de TROS. De fusieomroep gaat verder onder de naam AvroTros.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden