Weblog

9 mei, Vertrouwen wekken

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. ANP Photo

Op de één na laatste dag bezochten we de Golan en Nazareth. Hier waren de voorbereidingen voor de Paus die volgende week komt, in volle gang. We zien drie provocerende spandoeken met anti-joodse teksten pal voor de synagoge. Enige tijd terug zijn er drie brandbommen door de ramen van een kerk gegooid.

Veel christen arabieren vluchten naar het joodse deel van de stad. Zij krijgen doodsbedreigingen via hun voicemails. De spanningen lopen dus op. Het was voorheen een christelijke joodse stad. Nu vormen de moslims de meerderheid hier. We reizen na een autorit van 500 kilometer terug naar Jeruzalem.

Dit is alweer mijn laatste dagboek vanuit Israël, want morgen is het zondag en maandag vliegen we naar huis. Het was een reis die bedoeld was om meer een beeld te krijgen van de joodse kant en die van de arabische christenen. Mijn eerdere twee reizen kreeg ik voornamelijk de zijde van de palestijnen te horen en sprak ik ook met de PLO in Rammalah. Toch heb ik ook op deze reis met christen-palestijnen gesproken.

Het feit blijft wel dat joden de holocaust hebben meegemaakt en dat de volkerenbond en later de VN hen een eigen staat, een toevluchtsoord heeft beloofd en toegezegd. Ze hebben dus recht op een eigen joodse staat en zal er dus een tweestatenoplossing moeten komen.

Vertrouwen wekken

Maar de situatie is hiervoor te instabiel. De raketbeschietingen gaan door. Hamas roept nog steeds om de vernietiging van Israël. De Palestijnen zijn verdeeld tussen Gaza en de westelijke Jordaanoever.

Het is veel verstandiger eerst te werken aan vertrouwenwekkende maatregelen. De Palestijnen moeten serieuze hervormingen van het bestuur en de veiligheidsdiensten doorvoeren, corruptie en terrorisme hard aanpakken, en stoppen met het verspreiden van haatzaaiende informatie in de media, moskeeën en in schoolboeken. De Israeli's zouden de Palestijnen op de westelijke Jordaanoever meer bewegingsvrijheid moeten gunnen, mits dat niet ten koste gaat van de veiligheid, hen meer helpen hun economie en hun justitieel appaaat en infrastructuur op te bouwen.

De Hamas moet de raketbeschietingen en de wapentoevoer stoppen waardoor de grenzen met Israël weer open kunnen voor niet-militaire goederen. Pas als beide partijen bereid zijn te stoppen met geweld, Hamas Israël erkent en het geweld tegen Israel afzweert, kan er onderhandeld worden.

Lijden

Ja, het lijden is groot zowel aan de Palestijnse als aan Israelische zijde. Daarom is er geen alternatief voor toenadering via kleine stappen van vertrouwenwekkende maatregelen. Het land is te mooi, de veelkleurigheid van de mensen te bijzonder, de roep van de gewone vaders en moeders om het bloedvergieten te stoppen zo groot, om het conflict te negeren. Dank voor al uw reacties. Weet dat ik ze lees en ze ter harte neem. Sjaloom Salaam.

Joël Voordewind

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden