9-jarige Sem heeft de lokroep van een edelhert

ANJEL PUNTE

Burlen als een bronstig edelhert. De 9-jarige Sem Rijnhout kan dat als geen ander, zo bleek zondag op de Hoge Veluwe.

Onder het luisterend oor van een kleine duizend toeschouwers sleepte de jongen uit Apeldoorn als eerste de nieuwe titel 'Nederlands Kampioen Burlen' in de wacht.

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe bedacht de wedstrijd ter markering van het begin van het bronstseizoen van het edelhert, een traditie die in Duitsland al een jarenlange geschiedenis kent. Jagers gaan daar elk jaar met elkaar de strijd aan om de luide lokroep van de bronstige mannetjes zo goed mogelijk te imiteren. Dat geluid klinkt volgens deskundigen als een mix van leeuwengebrul en stierengeloei.

Tijdens de bronstperiode laten de edelherten zich vaker zien, met name in de schemeruren. Wie een glimp van de dieren wil opvangen, kan zich aanmelden voor diverse excursies onder begeleiding van een boswachter van Staatsbosbeheer.

Wie liever alleen op pad gaat, doet er goed aan de pas verschenen WOP-atlas in zijn rugzak te stoppen. Deze atlas, een initiatief van Vereniging Het Edelhert, beschrijft vijftig wildobservatieplaatsen verspreid over de Veluwe.

De vereniging hoopt ermee te bereiken dat bezoekers minder in het wildeweg gaan rondstruinen, zodat het wild op de Veluwe zomin mogelijk wordt gestoord.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden