9 januari / Het had in de nacht licht gesneeuwd en mist verhulde

de omtrekken van berken en vliegdennen op de Bussumse Franse Kampheide. Af en toe was in de dichte mist de roep te horen van overtrekkende ganzen, die moeite hadden zich te oriënteren. Het was overigens niet in deze superzachte winter.

* Deze week zag ik in tuinen in de buurt nog goudsbloemen, paarse en gele primula’s, de tuingeranium Geranium endressii, chrysanten, rozen en muurleeuwebek in bloei staan. Buiten de tuinen bloeiden nog dagkoekoeksbloem, koolzaad, klein kruiskruid, herderstasje, klein knopkruid, straatgras en madeliefje. Op Terschelling bloeit de uiterst stekelige gaspeldoorn volop met kleine, gele, bremachtige vlinderbloemen. De koolmezen zingen druk en ook de Turkse tortels trekken zich weinig aan van de seizoenen. De kleinste valk die we in ons land kunnen tegenkomen is het smelleken. Het broedt hier niet, maar overwintert hier wel vaak. Het smelleken is duidelijk kleiner dan een torenvalk en het bidt niet, zoals de torenvalk doet. Het jaagt vaak met snelle, rukkende vleugelslagen laag over de grond op kleine zangvogels en muizen.

De eerste kokmeeuw met een ’schimmelkop’, de overgangsfase naar het zomerkleed, is al gesignaleerd. Vorige week zaterdag waren de meeste nesten in de aalscholverkolonies bezet met roepende en baltsende aalscholvers.

Op www.trouw.nl/groen vindt u oudere afleveringen van het natuurdagboek van Henk van Halm. Daar kunt u tevens vragen aan hem stellen over inheemse dieren en planten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden