9 februari / Rozenbottels met een sneeuwmuts

Rozenbottels met een sneeuwmuts blijven de hele winter aan de takken en vormen zo een belangrijke voedselbron voor groenlingen, die zich bij ontstentenis van bottels samen met overwinterende ringmussen, kneuen en putters tevreden stellen met onkruidzaden. Anders dan de meeste zangvogels laten groenlingen het vruchtvlees van de bottels ongemoeid. Het is hun alleen om de pitjes te doen, die ze met de dikke snavel kraken om bij de zachte kern te komen. Ook de pitten in sneeuwbessen zijn van hun gading.

* Van alle kanten komen berichten over bloeiend speenkruid binnen. Vorig jaar zag ik de eerste bloeiende plant op 23 maart. Het lijkt dus dat het speenkruid erg vroeg bloeit deze winter, maar uitzonderlijk is dat niet. Ik heb de eerste door mij waargenomen bloeidata zorgvuldig genoteerd. In 2005 bloeide het eerste speenkruid op 22 februari, in 2004 op 18 februari, in de winter van 2003 al op 4 december 2002, in 2002 op 2 februari, in 2001 op 9 januari, in 2000 op 22 januari, in 1999 op 26 januari en in 1998 op 16 januari. Waarschijnlijk zijn dat individuele planten geweest, want uitbundige bloei werd toch pas vastgesteld in maart en april, de echte bloeitijd.

Pimpel- en koolmezen zingen druk bij geschikte nestelgelegenheden, zoals nestkastjes en andere holten, hoewel ze niet eerder nestelen dan in april. Duikelende en kraaiende kieviten werden al op 27 januari in Friesland waargenomen. De kieviten zijn nauwelijks weg geweest. Er was bij het zachte winterweer ook weinig reden voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden