9 april / Groene glazen eitjes

De Provincie Groningen en het Waterschap Hunze en Aa’s hebben de flora- en faunawet overtreden. Dat concludeert het Milieuteam van de Regiopolitie Groningen. Bij Kiel-Windeweer in Zuidoost-Groningen heeft het Waterschap krabbescheer weggebaggerd uit het Kieldiep.

Krabbescheer is een waterplant die nu nog onder water leeft maar binnenkort boven komt drijven. Op de bladrozetten die als geopende handen hun bladvingers uit het water steken, zetten libellen eitjes af. Niet zomaar libellen, maar groene glazenmakers. Deze forse, geelgroene of blauwe (de mannetjes) libellen leven bij de veenplassen van Holland, Utrecht, Overijssel en Friesland. Uit Groningen waren ze verdwenen, maar tien jaar geleden zijn ze herontdekt bij Tolbert en vervolgens in de Veenkoloniën. Zij zetten hun eitjes af op krabbescheer. De eitjes overwinteren op de gezonken plant, en komen in het voorjaar uit. De angstaanjagend ogende larven eten waterdiertjes, maar moeten zelf beducht zijn voor vissen. Tussen de stekelige krabbescheren vinden ze dekking. Ze leven twee, drie jaar als larve in het water. Vervolgens kruipen ze een krabbescheerblad op, om hun huid uit te sluipen, zoals libellenkenners zeggen.

De groene glazenmaker staat op de rode lijst. Nederland voerde speciaal voor de glazenmakers een beschermingsplan uit. Groningen had er een provinciale versie van. Er kwamen glimmende brochures. Ondertussen is het water waar ze leven gebaggerd.

Blokkeren zeggekorfslakken wegen, zandhagedissen huizen, hamsters bedrijventerreinen en libellen vaarwegen? Welnee, ze zorgen hooguit voor vertraging. Mits aangifte volgt. Het Platform Berend Botje deed aangifte om de glazenmakers. Dat Platform volgt de herinrichting van veenkoloniale vaarwegen met argusogen. Het is aan de officier van justitie of de overtreding gevolgen krijgt. Niemand deed aangifte vanwege de toch ook beschermde krabbescheer zelf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden