860 Rotterdamse leerlingen omgepraat naar andere studie

Leerlingen van het Albeda College in Rotterdam proberen in 2009 de allergrootste speculaaspop ooit te bakken. Beeld ANP
Leerlingen van het Albeda College in Rotterdam proberen in 2009 de allergrootste speculaaspop ooit te bakken.Beeld ANP

Het Albeda College en Zadkine College in Rotterdam hebben afgelopen zomer ruim 860 leerlingen geadviseerd een andere studie te gaan doen dan waar ze zich eerder voor hadden ingeschreven, om zo hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten. De zogeheten ombuiggesprekken waren onderdeel van een zomeroffensief in Rotterdam om jongeren over te halen zich alsnog in te schrijven voor een opleiding.

Dat vertelt donderdag een woordvoerder van de onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA). Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs bezoekt donderdag het Albeda College om te kijken hoe ze daar leerlingen aan een opleiding helpen met perspectief op de arbeidsmarkt. In Nederland kiezen veel leerlingen een opleiding waar later vrijwel geen werk mee is te vinden.

Bovendien is een verkeerde studiekeuze vaak een belangrijke oorzaak van voortijdig schoolverlaten. De 860 leerlingen die zijn omgepraat en net aan hun opleiding zijn begonnen, kozen veelal voor de sector welzijn. 'Een deel daarvan heeft nu gekozen voor techniek en een deel ook weer voor welzijn, maar dan een beroep met perspectief op een baan, bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg'', aldus de woordvoerder.

Van Bijsterveldt is positief over het initiatief van de regionale opleidingscentra (roc's) in Rotterdam, want ook het Zadkine doet mee. Hoeveel leerlingen daar al zijn omgepraat, is niet bekend. De minister vindt het belangrijk dat de roc's niet alleen met de leerlingen, maar juist ook met de ouders kijken naar welke opleiding het best bij een jongere past.

Overheid, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven moeten volgens haar samen slim en stevig sturen in welke opleidingen mbo-instellingen aanbieden: 'Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat in de toekomst afgestudeerde vakmensen daadwerkelijk aan de slag kunnen en dat het bedrijfsleven kan rekenen op voldoende en goed opgeleide arbeidskrachten'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden