84.000 handtekeningen voor wet tegen internetpesten

Peter R. de Vries wil anonieme pesters op internet harder aanpakken. Beeld Colourbox
Peter R. de Vries wil anonieme pesters op internet harder aanpakken.Beeld Colourbox

Misdaadverslaggever en tv-presentator Peter R. de Vries heeft binnen een dag 84.000 handtekeningen opgehaald tegen internetpesters. Dat zijn er ruim voldoende om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

De Vries wil dat er wetgeving komt die het voor slachtoffers makkelijke maakt om daders aan te pakken. Op dit moment worden anonieme daders van internetterreur door internetproviders afgeschermd.

De Vries presenteert momenteel op RTL5 het programma Internetpesters Aangepakt. Daarin schiet hij slachtoffers van online stalking en pesten te hulp.

Volgens De Vries verschuilen providers zich achter de Privacywet en de algemene voorwaarden op hun eigen sites. Politieaangiftes komen volgens hem onderop de stapel te liggen. "Slachtoffers worden niet beschermd en daders komen overal mee weg", aldus de Vries. "De aangifte wordt wel genoteerd, maar er wordt vervolgens niks mee gedaan. Het ontbreekt de politie vaak aan mankracht en kennis. Ze begrijpen vaak de fundamentele basisbegrippen van het internet niet."

Nieuwe wetgeving zal volgens hem niet alleen de positie van slachtoffers sterk verbeteren, er zal ook een preventieve werking van uitgaan. Om een onderwerp op de Kameragenda te krijgen zijn minimaal 40.000 handtekeningen nodig.

Peter R. de Vries wil dat de Tweede Kamer internetpesters gaat aanpakken. Beeld anp
Peter R. de Vries wil dat de Tweede Kamer internetpesters gaat aanpakken.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden