800 euro voor hotelkamer student: vakbond ziet er niets in

debat | Kamers per dag verhuren aan studenten, is dat een goed idee of verergert het juist de kamernood?

Met zijn dure en luxueuze kamers verstoort The Student Hotel de woningmarkt in Nederlandse steden, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De twee partijen gaan vanavond in debat over de hotelkamers waar studenten zo'n 800 euro per maand voor neertellen.


Wat is The Student Hotel?


Door zich een hotel te noemen, speelt de organisatie handig in op de woningnood onder studenten. Ze biedt kamers aan die gehuurd kunnen worden voor één of meer nachten, maar ook voor een heel studiejaar. De prijzen zijn niet mals: zo'n 600 tot 900 euro per maand. Daar is wel van alles bij inbegrepen, zoals een fitnessruimte en fiets. Inmiddels heeft The Student Hotel 309 kamers in Den Haag, 485 kamers in Rotterdam, en 1281 in Amsterdam. Er zijn uitbreidingen in Barcelona en Parijs.


Er is grote woningnood onder studenten. Wat heeft de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) tegen dit concept?


Die vindt dat The Student Hotel de woningmarkt verstoort en zich niet aan het huurrecht houdt. "Het is studentenhuisvesting, maar ze maken gebruik van hotelwetgeving", zegt LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout. "Daardoor kunnen ze 900 euro per maand vragen voor een kamer van nog geen 20 vierkante meter. Dat kan een glijdende schaalwerking hebben. In Utrecht en Amsterdam rijzen de prijzen toch al de pan uit. Als daar een Student Hotel bijkomt, stijgt de gemiddelde kamerprijs nog verder."


Wat zou The Student Hotel anders moeten doen?


De LSVb wil in ieder geval dat The Student Hotel met huurcontracten gaat werken in plaats van hotelovereenkomsten. "Als student word je nu niet beschermd door het huurrecht", zegt Berkhout. "Je kunt niet zien hoe je kosten zijn opgebouwd, en een hoteleigenaar kan een bewoner om wat voor reden dan ook zijn kamer uitzetten."


Illegaal is het niet, maar The Student Hotel zit volgens Berkhout 'op het randje'.


"Ze zijn een huisvester en worden zo erkend door gemeentes, zodat die kunnen voldoen aan hun doelen op het gebied van studentenhuizen. Anderzijds zegt The Student Hotel dat ze een hotel zijn. Daarover willen we in gesprek."


Is er bij The Student Hotel animo om huurcontracten aan te bieden?


Daar lijkt het niet op. The Student Hotel is zich niet bewust van een 'eventuele vraag naar huurcontracten', zegt een woordvoerder. "Onze studenten vragen eerder of ze zeker in hun kamer kunnen als ze op Schiphol aankomen en online een kamer hebben geboekt."


Toch kijkt Frank Uffen, een van de directeuren van The Student Hotel die vanavond bij het debat aanwezig is, ernaar uit om het gesprek aan te gaan met de vakbond, woningcorporaties en gemeentes. "Gezien de verwachte groei van het aantal internationale studenten en de kansen die dat Nederland biedt, is het belangrijk om samen oplossingen te bedenken." De kritiek van de studentenvakbond relativeert hij. "De student bestaat niet. Wij bieden iets waar behoefte aan is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden