Studiestress

80 procent van Twentse studenten heeft weleens depressie- of angstklachten. ‘Dit is erger dan we dachten’

null Beeld Ilse van Kraaij
Beeld Ilse van Kraaij

Na de hogeschool Windesheim heeft ook de Universiteit Twente onderzoek gedaan naar het welzijn van studenten. ‘Dit is erger dan we dachten.’

In paniek raken bij het zien van een berg leeswerk, zo sip zijn dat je een college verzaakt: acht op de tien studenten van de Universiteit Twente heeft weleens milde depressieve- of angstklachten. Een derde ervaart depressie of angst in matige of ernstige vorm, blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente.

1682 studenten met een gemiddelde leeftijd van 22 vulden een enquête in, 15 procent van het totale aantal studenten aan de universiteit. Dat slechts 20 procent zegt géén klachten te hebben, schokte onderzoeker Saskia Kelders. “Dit is erger dan we dachten, en een signaal dat er echt iets aan de hand is.”

Ook het gevoel van eenzaamheid onder UT-studenten is relatief hoog vergeleken met andere instellingen voor hoger onderwijs. De Universiteit Twente is een technische universiteit, waar het overgrote deel van de studenten man is: 65 procent. Vrouwelijke studenten ervaren meer klachten dan mannen, blijkt uit de enquête, net als homoseksuele of transgender studenten. Studenten die uit het buitenland naar Twente komen, kampen eveneens vaker met depressie en eenzaamheid.

Wat opvalt in de uitslagen, is dat veel studenten niet goed kunnen omgaan met onzekerheid. Deze ‘intolerantie voor onzekerheid’ werd gemeten in de enquête en is een voorspeller van psychische klachten. “In vergelijking met andere groepen, is dit bij de studenten in Twente aan de hoge kant”, zegt Kelders.

Dat herkent ze uit de dagelijkse praktijk op de universiteit. “Studenten vinden het bijvoorbeeld lastig als aan het begin van de module nog niet duidelijk is wat voor tentamen ze krijgen. Dat kun je soms regelen, maar niet altijd. Het is beter om te leren hoe je met onzekerheid om kunt gaan”, zegt Kelders.

Het zijn alarmerende cijfers, maar de Twentse onderzoekster heeft wel wat kanttekeningen. Het is moeilijk te herleiden of de mentale klachten die studenten opschrijven, samenhangen met studiestress of prestatiedruk, zegt Kelders. Er kunnen ook andere oorzaken zijn: de weg naar volwassenheid is bijna voor iedereen hobbelig.

Ook denkt ze dat het universiteitsbrede beeld ‘iets rooskleuriger’ zal uitvallen dan uit deze enquête naar voren komt. “Omdat we een mail hebben uitgestuurd aan alle studenten, hebben waarschijnlijk vooral de studenten gereageerd die zelf met mentale problemen te maken hebben.”

Datzelfde was aan de orde met het eerste grote onderzoek naar studentenwelzijn, aan de hogeschool Windesheim, waaruit bleek dat de helft van de studenten kampt met angst en depressie en een op de vijf actief zou nadenken over suïcide. Ook hier vulde 15 procent van de benaderde studenten de enquête in.

Naar aanleiding van het Windesheim-onderzoek deed het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, in opdracht van de minister onderzoek. Daarin zetten zij vooral bestaande feiten over psychische gezondheid onder jongeren op een rij zetten. Daaruit bleek dat het allemaal wel mee viel met de toegenomen druk.

Studentenorganisaties waren kritisch op het rapport, omdat het allesbehalve grondig zou zijn. Wat het lastig maakt om iets te zeggen over prestratiedruk, aldus het RIVM in het onderzoek, is dat er veel verschillende begrippenkaders gebruikt worden in de onderzoeken en peilingen die er inmiddels naar dit thema gedaan zijn.

Minister Van Engelshoven had gehoopt dat het onderzoek meer inzicht zou geven in welke factoren nu precies stress veroorzaken bij studenten. Daarom kondigde ze een vervolgonderzoek aan, een ‘grootschalige, kwantitatieve nulmeting naar psychische problematiek onder studenten’. Dat moet de statistisch onderbouwde onderbouwing geven aan het stress-studentendebat. Wanneer het onderzoek uitkomt, is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden