80-kmzones moeten blijven

De overhaaste conclusie van het Verkeersinformatiecentrum dat de 80-kilometerzones moeten worden opgeheven vanwege toegenomen files -sinds wanneer mag die club ook al beleid maken?- wakkert de concurrentie tussen VVD, CDA en LPF om de automobiele stemmer aan. Dat levert het zoveelste hijgerige beeld op van een Tweede Kamer die op de stoel van de regering gaat zitten.

Het is al de vraag hoe legitiem het is dat deze partijen hun weggekwijnde meerderheid gebruiken om structurele wijzigingen door te drukken. Daarnaast duidt het niet willen afwachten van de evaluatie van de effecten (inclusief die op de luchtverontreiniging) op valse oogmerken, waar de komende verkiezingen zeker debet aan zijn.

Tegelijk zijn VVD, CDA en LPF zelf de grootste fileveroorzakers met hun blokkade gedurende vele jaren van noodzakelijke prijsmaatregelen als rekeningrijden en kilometerheffing. Deze partijen hebben nooit echt wakker gelegen van de duizenden doden die het verkeer via uitlaatgassen en te hard rijden veroorzaakt, vergeleken met de opgeblazen aandacht voor verstokte filerijders. Hopelijk houden Peijs en Van Geel hun rug recht tegenover deze stemmingmakerij van hun partijgenoten, alleen al vanwege de gezondheid van duizenden omwonenden van die 80-kilometertrajecten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden