8 maart / Oronectes limosus is op zijn retour want nog niet lang

geleden overal voorkomend rondom Amsterdam. De rol van de gevlekte of bruine Amerikaanse rivierkreeft in de Nederlandse zoete wateren is overgenomen door een andere nieuweling, Procambarus clarkii, de rode rivierkreeft, eveneens uit Amerika.

Dat is een nog veel feller rover, die er niet tegenop ziet bij de verhuizing over land van het ene naar het andere water fietsers en automobilisten te bedreigen. Ik maakte zo’n verhuizing mee, toen een toeschouwer in paniek uitriep: “De wereld vergaat. De schorpioenen vallen aan.”

* Bij de KNNV Uitgeverij verscheen een Engelstalig boek over bioinvasies. Steeds meer planten, dieren en micro-organismen overschrijden grenzen en vestigen zich in nieuwe gebieden. De laatste jaren is het aantal opzettelijke en onbedoelde introducties van exotische soorten enorm gegroeid. Dat komt door de mondiale uitwisseling van goederen, waarbij onopzettelijk ook allerlei vreemde organismen over de hele wereld worden verspreid. Milieufactoren zoals klimaatverandering spelen daarbij een belangrijke rol, omdat die de vestiging van vreemde planten en dieren gemakkelijk maken. ’Biological globalisation – Bio-invasions and their impacts on nature, the economy and public health’ is een doorwrocht en informatief overzicht van alle aspecten van bioglobalisatie. Het boek (228 bladzijden, ISBN 978 90 5011 243 7) is voor euro 49,95 te koop in elke goede boekwinkel.

Op www.trouw.nl/groen staan eerdere afleveringen van het natuurdagboek en u kunt vragen stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden