8 februari / Elzekatjes in de sneeuw,

wie had dat in deze zachte winter verwacht. Een dun laagje, maar toch...

Dit zijn de meeldraadketjes van Alnus x spaethi, een gekweekte bastaard van de grijze els, die veelvuldig wordt geplant als park- en staartboom en al vroeg in het jaar bloeit.

* Henk Meeuwsen maakte een cd, waarmee hij laat horen dat er nog stilte bestaat vlakbij huis. Hij maakte niet verder dan vijfentwintig meter van de bewoonde wereld geluidsopnamen. Wel vermeed hij storende geluiden en moest hij het dus vooral van de vroege morgen hebben.

Vier jaar lang verzamelde hij geluiden in uithoeken van Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland. De mooiste tachtig minuten heeft hij geselecteerd, gearrangeerd en op cd gezet. De geluiden zorgen voor een herkenbare sfeer: tjilpende mussen, een slapend paard, koeien, een krolse kat, kraaiende hanen, zwermende bijen, gonzende vliegen, een eenzame hommel, kwakende kikkers. Seizoenen gaan vloeiend in elkaar over, tachtig minuten lang, van augustus tot in juni.

De cd ’In de tuin onder de pannen’ telt 24 tracks en is voor 18 euro inclusief verzendkosten te bestellen op giro 8547404 van Meeuwsen Natuurgeluiden te Wageningen, met vermelding ’Tuin en pannen’.

Op www.trouw.nl staan oudere afleveringen van het natuurdagboek van Henk van Halm. Daar kunt u tevens vragen aan hem stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden