75 miljard dollar voor Amerikaanse banken

Tien grote Amerikaanse banken moeten in totaal 74,6 miljard dollar (56 miljard euro) aan extra kapitaal aantrekken om hun reserves aan te vullen. Dat bleek donderdag bij de publicatie van de resultaten van de stresstest onder de negentien grootste banken van de VS.

van onze internetredactie

In de stresstest werd gekeken hoe de negentien grootste Amerikaanse banken zich staande zouden houden als de Amerikaanse economie verder verslechtert.

'Gezonde’ banken willen van overheidssteun af

Verschillende grote Amerikaanse banken die vrijwel ongeschonden door de stresstest van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) zijn gekomen willen op korte termijn de kapitaalinjecties die ze van de overheid kregen terugbetalen.

Goldman Sachs en JPMorgan Chase kwamen donderdag zonder kleerscheuren uit de test van de Fed, die moest aantonen of banken in staat zijn een verdere verslechtering van de economie te overleven. De topmannen van beide banken stelden na de bekendmaking van dit resultaat „vol vertrouwen ’’ te zijn dat ze de ontvangen overheidssteun snel kunnen terugbetalen. Goldman Sachs ontving vorig jaar 10 miljard dollar van de staat, de steun aan JPMorgan liep op tot 25 miljard dollar.

Concurrent Morgan Stanley moet volgens de stresstest nog 1,8 miljard dollar aan vers kapitaal ophalen om ergere economische stormen te kunnen doorstaan. Toch verwacht ook deze bank, die het nieuwe kapitaal op de aandelenmarkt wil ophalen, de 10 miljard dollar die het van de overheid kreeg „zo snel mogelijk” af te betalen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden