7000 kerken voor 5,5 miljoen kerkgangers

2,5 miljard

Kerst is samen met Pasen het belangrijkste christelijke feest. De wereld telt naar schatting 2,5 miljard christenen op 7 miljard inwoners. Het is daarmee de meest aangehangen godsdienst van de wereld. Niet alle christenen vieren Kerst op 25 (en 26) december; de oosters-orthodoxe kerken, die de juliaanse kalender volgen, vieren Christus' geboorte op 7 en 8 januari.

7,5 miljoen

Ongeveer 45 procent van de Nederlanders beschouwde zich in 2013 als christen. Dat komt overeen met zo'n 7,5 miljoen mensen. De meerderheid van de Nederlandse christenen komt weinig in de kerk. Van alle volwassen Nederlanders bezoekt 17 procent minstens een keer per maand een kerk of moskee of religieuze bijeenkomst.

5,5 miljoen

Met Kerst gaan veel méér mensen naar de kerk dan anders. De Protestantse Kerk in Nederland liet in 2012 een onderzoek doen en constateerde dat één op de drie Nederlanders dat jaar van plan was met Kerst een kerkdienst te bezoeken. Dat zou dan neerkomen op ongeveer 5,5 miljoen kerkgangers.

7000

Kerkgangers in Nederland kunnen terecht in ruim 7000 kerkgebouwen. Dit is een schatting, omdat het exacte aantal nergens is geregistreerd. De keuze is in de praktijk beperkter, omdat van alle kerken er zo'n 4000 daadwerkelijk als godshuis in gebruik zijn. Zouden we alle inwoners van Nederland verdelen over alle kerkgebouwen, dan zaten in elke kerk ongeveer 2400 mensen.

2824

Kunnen de kerken in Nederland wel zoveel mensen herbergen? Verreweg de meeste niet. Slechts twee kerkgebouwen in Nederland hebben meer dan 2400 zitplaatsen. De grootste kerk staat in Opheusden en behoort tot de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Er kunnen 2824 kerkgangers zitten. In de toptien van grootste Nederlandse kerkgebouwen behoren er acht toe aan een (zeer) orthodox-protestantse gemeenschap. De grootste rooms-katholieke kerk staat niet in de toptien, en evenmin in Brabant of Limburg: de Sint-Vituskerk met 1800 zitplaatsen staat in Hilversum.

150

Er zijn hoogtijdagen en er zijn megakerken, maar hoeveel mensen zitten er op een willekeurige zondag in een gemiddelde kerk? Ongeveer 150, volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau. Maar wie denkt dat het plaatselijke kerkelijke leven zich alleen op zondag afspeelt, heeft een te beperkt beeld van hoe het er in gemeenten en parochies aan toegaat. Een gemiddelde geloofsgemeenschap kent zo'n 25 groepen. Naast de zondagse viering van eredienst of eucharistie komen doordeweeks tientallen tot honderden gemeenteleden of parochianen in zulke groepen samen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden