70 Nederlanders in Libië moeten biezen pakken

Rook in de stad Tripoli in Libië, twee weken geleden. Beeld ap
Rook in de stad Tripoli in Libië, twee weken geleden.Beeld ap

De Nederlandse ambassade in Libië roept zo'n 70 Nederlanders dringend op om het land te verlaten vanwege het toenemende geweld daar.

De 40 bij de ambassade geregistreerde Nederlanders zijn, voor zover bereikbaar, per mail en sms gewaarschuwd. De meesten van hen, ongeveer driekwart, wonen met partner of gezin in Libië, waardoor het totaal uitkomt op zo'n 70 personen. Het is de bedoeling dat zij het land op eigen gelegenheid en in elk geval tijdelijk verlaten, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, heeft de ambassade al gesloten. De Nederlandse ambassade in hoofdstad Tripoli, die bestaat uit vijf uitgezonden diplomaten en tien lokale medewerkers, bereidt zich daar ook op voor.

Ook Fransen opgeroepen Libië te verlaten
Na onder meer Nederland roept ook Frankrijk zijn landgenoten op zo snel mogelijk Libië te verlaten. Door het toenemende geweld is het niet langer veilig in het land. 'Alle Fransen moeten zo snel als ze kunnen contact opnemen met onze ambassade in Tripoli', liet het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten.

Ook Duitsland drong erop aan om het land uit te gaan. Er zijn voortdurend gevechten tussen rivaliserende milities en het gevaar van ontvoering is groot.

Libië kampt momenteel met het dodelijkste geweld sinds 2011, toen het regime van dictator Muammar Kaddafi ten val werd gebracht. Sindsdien kent het land geen centraal gezag meer. Allerlei strijdgroepen die zich eerst tegen Kaddafi keerden, beheersen nu delen van Libië.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden