70 doden in omstreden kliniek

VAN ONZE VERSLAGGEVER

In de omstreden Duitse kankerkliniek van natuurgenezer Klaus Ross zijn mogelijk veel meer mensen onder verdachte omstandigheden overleden dan tot dusverre werd aangenomen. De Duitse politie onderzoekt de dood van 70 patiënten, meldt de Duitse zender WDR.

Begin deze maand ontstond ophef over het Klaus Ross Center in Bracht, net over de grens bij het Limburgse Venlo. De Duitse politie meldde op 2 augustus dat een Nederlandse vrouw onder verdachte omstandigheden was overleden. Al gauw bleken er nog twee sterfgevallen te zijn, vermoedelijk door de alternatieve behandeling die Klaus Ross zijn patiënten gaf.

Deze behandeling bestond uit het injecteren van kankerpatiënten met de glucoseblokker 3-bromopyruvat (3-BP). Het middel zou de kankercellen doden. Wetenschappelijk bewijs is daar niet voor. Het middel is in Duitsland controversieel, maar, anders dan in Nederland, toegestaan.

De Duitse politie probeert nu te achterhalen waaraan de 70 patiënten in de kliniek precies zijn overleden. Stierven ze een natuurlijke dood, door de kanker waaraan ze leden? Of was de omstreden behandeling met de glucoseblokker van Klaus Ross de oorzaak van hun dood?

Mogelijk moeten voor het onder zoek ook veel lichamen worden opgegraven, meldt de WDR.

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft Klaus Ross vorige week aangeklaagd voor dood door schuld en/of zware mishandeling. Ook riepen de Nederlandse en Duitse autoriteiten vorige week alle patiënten die zich in de kliniek hebben laten behandelen op om zich te melden. Vijf dagen later hadden 26 mensen zich gemeld.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden