70 doden bij aanslag soefi-schrijn Pakistan

Terrorisme Bij een aanslag in het relatief rustige zuiden van Pakistan zijn vooral kinderen en vrouwen het slachtoffer.

Bij een bomaanslag op het belangrijkste soefi-heiligdom in Pakistan zijn gisteren meer dan zeventig doden gevallen en meer dan tweehonderd mensen gewond geraakt.

De aanslag is opgeëist door terreurgroep IS en door enkele Pakistaanse jihadgroepen. De zelfmoordenaar had het precies uitgekiend: hij ging op donderdag, de drukste dag in de beroemde Lal Shahbaz Qalandar-schrijn, die dan ook overvol was. De dader gooide een granaat en blies zich vervolgens te midden van menigte op. Hij was naar de vrouwenvleugel gegaan, omdat daar minder weerstand te verwachten is. Overlevenden zagen tientallen dode kinderen en vrouwen, afgerukte ledematen en bebloede kledingstukken.

"Wij zijn hier omdat we onze heilige liefhebben, om Allah te aanbidden", zei een verbijsterde vrouw voor een lokale tv-zender. Haar hoofddoek was bedekt met bloed: "Wie zou ons kwaad willen doen terwijl wij hier zijn voor devotie?"

Het antwoord is dat de soennitische stroming van de islam in Pakistan een myriade van radicale groepen oplevert die soefi's, sjiieten en christenen verachten. Sinds de jaren zeventig groeit de druk van onverdraagzame soennitische stromingen op andersdenkenden.Op talloze madrassa's in het land wordt de jihad tegen deze 'ongelovigen' gepredikt.

De getroffen soefi-schrijn ligt in Sehwan Sharif in het zuiden van Pakistan, circa 180 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Karachi. De streek is van oudsher een arm, maar religieus tolerant gebied, waar relatief weinig aanslagen plaatsvonden.

Historische handelsroutes doorkruisen de provincie Sindh. De liberale soefi's praktiseren al eeuwen hun geloof in Pakistan. De Lal Shahbaz Qalander schrijn is gewijd aan een heilige uit de 13e eeuw. Gelovigen roepen zijn geest op door dagelijks te dansen en zingen waarbij zij in extase raken.

De bedoeling van de terroristen lijkt ook het relatief rustige zuiden te ontregelen. De taliban en hun vele rivalen hebben met een offensief gedreigd na twee jaren van relatieve kalmte. In november was er een grote aanslag op een bolwerk van soefi's in Baluchistan, het zuidwesten van het land, waarbij vijftig doden vielen.

Volgens de Pakistaanse regering heeft de uit Irak stammende IS geen netwerk in het land, maar kunnen andere, waarschijnlijk vanuit Afghanistan aangestuurde terroristen claimen van IS te zijn.

Legerleider Qamar Bajwa zwoer gisteren wraak voor 'elke druppel bloed van de natie'. Hij sloot de grens met Afghanistan, voor zover mogelijk, want die is zo lek als een mandje. Premier Nawaz Sharif beloofde de islamisten te bevechten: "We moeten verenigd deze strijd voeren voor behoud van de Pakistaanse identiteit en universele menselijkheid."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden