7-jarige vluchteling uit truck gered na sms: 'I ned halp'

Foto ter illustratie: een vluchteling in Griekenland. Beeld epa
Foto ter illustratie: een vluchteling in Griekenland.Beeld epa

Een sms'je van een jonge Afghaanse vluchteling in gebrekkig Engels heeft deze week tot een zoekactie geleid in Engeland. De Britse autoriteiten konden uiteindelijk de afzender van het bericht lokaliseren en ook de afgesloten vrachtwagen waarin de jongen en veertien andere vluchtelingen niet genoeg zuurstof kregen.

Aan persbureau AP vertelt de Britse hulpverlener Liz Clegg hoe ze donderdag op een conferentie in New York een sms'je kreeg van Ahmed, een Afghaanse jongen: "I ned halp darivar no stap car no oksijan in the car no signal iam in the cantenar. Iam no jokan valla." Ze las het bericht als: 'Ik heb hulp nodig. De chauffeur stopt de auto niet. Geen zuurstof in de auto, geen signaal in de container. Ik zweer dat ik geen grap maak.'

Clegg wist meteen dat het ernst was, want een maand eerder had ze met een groep vrijwilligers honderden mobiele telefoons uitgedeeld aan migranten in een tentenkamp in Calais. In de telefoons met beltegoed stond een nummer dat vluchtelingen konden gebruiken in geval van nood. Clegg belde na het sms'je vanuit de Verenigde Staten naar een Britse vluchtelingenorganisatie, die daarop de politie alarmeerde.

Ademnood
De Britse autoriteiten namen de melding serieus en schakelden een vertaler in die het nummer belde. Uit het gesprek bleek dat het ernst was, en de politie kon de mobiele telefoon traceren naar een vrachtwagen in het Engels Leicestershire bij Birmingham. De lokale politie vond de truck langs de snelweg en brak de wagen open waarin zich vijftien migranten in ademnood bevonden. De veertien volwassenen uit de vrachtwagen zijn aangehouden omdat ze illegaal het land binnenkwamen, een andere man is gearresteerd op verdenking van mensenhandel.

De 7-jarige beller is onder toezicht van de kinderbescherming geplaatst. Hij reisde met zijn oudere broer mee. 'We hopen dat hij de juiste zorg krijgt', zegt Tanya Freedman van de Britse vluchtelingenorgansiatie Help Refugees. 'Het is uitzonderlijk dat een 7-jarige jongen wist dat zijn leven in gevaar was en dat hij de helderheid van geest had om te weten wat hij moest doen. Hij gaf de juiste informatie om zijn eigen leven en dat van de anderen in de vrachtwagen te redden.'

Vrijwilliger Liz Clegg (rechts) kreeg het alarmerende sms-je. Beeld AP
Vrijwilliger Liz Clegg (rechts) kreeg het alarmerende sms-je.Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden