Video

7 huilende wereldleiders

Een huilende Erdogan. Beeld EPA
Een huilende Erdogan.Beeld EPA

De brief van een kopstuk van de Egyptische Moslimbroederschap die zijn dochter is kwijtgeraakt door het geweld in Caïro, heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan tot tranen toe geroerd. Maar hij is niet de eerste leider die in het openbaar een traantje laat vallen.

redactie internet

1. Erdogan

Erdogan huilde live op televisie nadat hij had geluisterd naar het voorlezen van de brief. De premier, doorgaans niet wars van spierballentaal, zweeg enkele momenten met tranen in zijn ogen. Daarop legde hij uit wat hem zo had geraakt in het schrijven van de Moslimbroeder Mohamed el-Beltagy.

'Ik heb geen tijd om met mijn kinderen door te brengen. Ik kom thuis om twee uur 's nachts terwijl ik ze mis. In de brief van Beltagy zie ik mijn eigen kinderen', aldus Erdogan.


2. Vladimir Poetin

Zoals was te verwachten, won de Russische president Vladimir Poetin vorig jaar de verkiezingen overtuigend. Toch kon de macho-president zijn tranen niet binnenhouden toen hij, vergezeld door zijn rechterarm Dmitry Medvedev, opnieuw hoorde dat hij aan een nieuwe termijn kon beginnen.


3. Luiz Inácio Lula da Silva

De Braziliaanse ex-president en voormalig mijnwerker Lula da Silva spande de kroon met zijn huiluitbarstingen. Tranen vloeiden rijkelijk nadat hij te horen kreeg dat de Olympische Spelen gehouden zou worden in zijn land. (Eerlijk is eerlijk, dit lijken geen tranen lijken oprecht).

En nog een


4. Margaret Thatcher

De Britse premier Margaret Thatcher stond ook wel bekend als de "Iron Lady", maar toen zij voor de laatste maal de pers te woord stond vanaf haar ambstwoning Downing Street 10, vertoonde haar masker toch enige scheurtjes.

undefined


5. Barack Obama

Ook de Amerikaanse president Barack Obama kan er wat van. Tijdens de laatste verkiezingscampagne perste de Democraat wat vocht uit zijn traanbuis. Of dat hem zijn overwinning bezorgde, waarschijnlijk niet. Maar het leverde hem vast een aantal stemmen op.


6. Hamid Karzai

De Afghaanse leider Hamid Karzai werd in 2010 emotioneel toen tijdens een speech over de deplorabele staat van het Afghaanse onderwijssysteem. "Onze kinderen kunnen niet naar school uit angst voor explosies, zelfmoordaanslagen en bombardementen", legde hij aan het publiek uit.

Ook zijn zoontje Mirwais kwam ter sprake. "Mijn vrienden, ik ben zo bang dat Mirwais noodgedwongen het land moet verlaten. Ik wil dat hij naar school gaat in Kabul. Dat hij, als God het wil, dokter wordt", aldus de president.

undefined


7. Kofi Annan

Hoewel hij geen wereldleider was op het moment van zijn huiluitbarstingen, stelt de oud secretaris-generaal van de VN Kofi Annan dat hij 'elke dag huilt voor de Syriërs'. Hoewel er geen bewijs hiervoor is, moeten we hem maar op zijn blauwe ogen geloven.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden