7 dingen die je niet moet doen tijdens de examens

null Beeld anp
Beeld anp

Vandaag om half 2 zijn de examens begonnen. Dit moet je laten, wil je dat diploma halen.

Rianne Oosterom

1. Je klasgenoten opwachten om antwoorden door te spreken
Je hangt tegen een kluisje en wacht al een half uur op de hoogbegaafde Jacques, die nog steeds niet klaar is. Want Jacques weet vast wat jij had moeten antwoorden op vraag 2. En dat moet je toch even checken.

Zijn antwoord, als hij bezweet de zaal uitkomt:

null Beeld Wiskundig instituut Canada
Beeld Wiskundig instituut Canada

Waaraan Jacques toevoegt: 'Eitje, vond je ook niet?'

Ofwel: Ga na je examen gewoon gelijk naar huis, anders verlies je broodnodig zelfvertrouwen.

2. Een anonieme bommelding doen om je examens te voorkomen
Dat deed de Amerikaanse student Eldo Kim. Toegegeven, creatief was-ie wel. Kim stuurde anonieme mails aan docenten waarin hij waarschuwde dat er meerdere bommen af zouden gaan. Precies op het moment dat hij zijn tentamen zou moeten maken. Het werkte: een groot deel van de campus werd ontruimd.

Gevalletje van een geslaagde actie met een minder geslaagd gevolg: Eldo Kim mocht nooit meer terugkomen.

3. Examens pikken
Het schandaal van twee jaar geleden. Zevenentwintig examens werden uit de kluis van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun gestolen. De examendieven moesten samen zo'n 86 duizend euro lappen. De les: anders dan studeren is examen doen gratis. Doe geen dingen die daar verandering in brengen.

4. Tot vijf minuten van te voren leren
Een zware tas vol boeken meeslepen naar het examen is niet alleen slecht voor je rug, het is ook behoorlijk zinloos. In die vijf minuten dat je te vroeg bent, kun je driftig boeken doorbladeren, maar veel zul je niet onthouden. Je raakt alleen maar gestresst.

5. Jezelf oppeppen
Het is begrijpelijk dat je tijdens je examens zo strijdvaardig wilt zijn als die rode, briesende stieren op de blikjes van Red Bull. Of dat je zoveel koffie wilt drinken als je vader op kantoor doet.

Geloof op dit moment alle mindfulnessgoeroe's: natuurlijke kracht is altijd beter. Je weet niet hoe je reageert op tien Red Bull. Voorkom dat je verlangend gaat staren naar de ringen die boven je hoofd bungelen in de gymzaal. Dat je op je stoel gaat wiebelen. Of erger nog: met je pen gaat klikken.

6. Spieken op je smartphone
Weliswaar zijn jammers (apparaten die mobieltjes storen en blokkeren) sinds dit jaar verboden, zodat de school niet meer kan voorkomen dat je het probeert. Maar anders dan traditionele spiekbriefjes geven smartphones licht, en valt het spieken zo wel op. Wie zijn eigen gezicht in de spotlights zet, zal niet lang kunnen spieken.

7. Zoenen enzo
Je kunt tijdens je examens het best tijdelijk als non of monnik leven. Niet zoenen enzo. Dit is niet de tijd om een verkoudheid of blaasontsteking op te lopen. Je kunt beter eerst een fiks aantal opgaven beantwoorden, voor je iemands liefde beantwoordt.

___
Is het eindexamen nog wel van deze tijd? Trouw sprak met enkele experts, en zette zes redenen om het eindexamen af te schaffen op een rijtje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden