7 april / Ten oosten van Groningen

Witgele stroken ochtendlicht scheuren in het oosten de wolken open. Buurman en ik lopen rond de jonge bossen tussen Groningen, Zuidwolde, Thesinge en Garmerwolde. De zangvogels houden zich koest. We volgen een paadje tussen weilanden met sloot en de rand van het Beijumerbos. Een jong bos als dit zou met zijn ruige ondergroei in trek moeten zijn bij tuinfluiters, maar die zijn blijkbaar nog niet terug uit Afrika. Of ze zwijgen vanwege de noordenwind die aan deze kant het bos inblaast. Ik had ook gehoopt op de eerste zwartkop maar hoor alleen winterkoninkjes en één heggemus. Wel klinkt het rochelende gekokhals van een fazantenhaan, gevolgd door het geflapper van kontveren. Zo verspreidt hij voor fazanten onweerstaanbaar geile geurtjes.

Ha, een tjiftjaf roept. In het gedempte licht laat een zanglijster zich horen en zien. Bij de watermolen tussen Noorddijk en Thesinge groeit veel riet. Een enkel wilgje torent eruit. Daar verraadt een druk liedje met lijsterachtig timbre dat een blauwborst probeert op te vallen. Vocaal althans, want hij blijft onzichtbaar. Dit vogeltje blijft trouw aan hetzelfde, nerveuze riedeltje. In de jaren zestig waren blauwborstjes zeldzaam. Uit nieuwe zoetwatermoerassen als de Biesbosch, de Oostvaardersplassen en het Lauwersmeer heroverde de soort Nederland. Nu kom je de fraaie beestjes overal tegen, waar wilgen groeien in het riet. Zelfs in (koolzaad)akkers duiken ze op: kobaltblauw in het geel. Hier heb ik ze op zonnige aprilmorgens wel eens op het pad zien rondhippen. Nu horen, maar zien we de blauwborst niet.

Voorbij de molen en het riet ligt het Bevrijdingsbos dat 5 mei 1995 vanwege het gouden bevrijdingsjubileum werd geplant. Er wordt een duet gezongen: zachte deuntjes van hoog naar laag. Fitissen dus, de eerste dit jaar.

i www.trouw.nl/groen voor eerdere afleveringen en vragen over inheemse natuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden