7,5 kilo zwaarder na twee maanden 'gezond' eten

44 klontjes per dag aan toegevoegde suikers en je bent 7,5 kilo zwaarder.Beeld thinkstock

Suiker is slecht, gebruik geen suiker. De Australische regisseur Damon Gameau wilde wel eens weten hoe slecht suiker dan werkelijk is en besloot een experiment op zichzelf toe te passen. In de documentaire 'That Sugarfilm' is te zien hoe hij in zestig dagen 7,5 kilo aankwam en dat die kilo's zich vooral manifesteerde als zeer ongezond buikvet, ook wel bekend als 'suikerbuik'. Bovendien ontwikkelde hij in diezelfde korte periode het metabolisch syndroom (MetS), het voorstadium van diabetes.

Opmerkelijk was dat hij tijdens het experiment alleen 'gezond' at en zich geen enkele keer vergreep aan junkfood, zoals regisseur Morgan Spurlock eerder deed bij de documentaire 'Supersize me'. Gameau at uitsluitend geprepareerd voedsel als mueslirepen en magere vruchtenyoghurt. Producten in de supermarkt die te boek staan als 'verantwoord' en 'vetarm'. Om het proces een beetje te bespoedigen zorgde hij ervoor dat hij via die producten ongeveer 44 gram suiker per dag binnenkreeg, ongeveer twee keer zo veel als een gemiddelde Amerikaan.

Mensen zijn zich vaak niet bewust van de hoeveelheid suiker die wordt toegevoegd aan voedsel. Ook 'magere' producten worden op smaak gebracht met suiker. Zo zal het vetgehalte in magere vruchtenyoghurt misschien laag zijn, het aantal calorieën wordt dan ruim gecompenseerd aan toegevoegde suikers.

In Nederland begint dat besef langzaam door te dringen, maar in Amerika is nog altijd zeventig procent van de mensen te dik of heeft obesitas. Gezien de slinkende winsten van ketens als McDonalds lijkt de junkfoodtrend op zijn retour, maar kennelijk hebben de Amerikanen nog altijd geen flauwe notie van wat dan wel gezond voedsel is.

Suikerverslaving
De voedseltrends volgen elkaar in zo'n rap tempo op, dat het voor de gemiddelde consument nauwelijks is bij te benen. Suiker zou bijvoorbeeld zo verslavend zijn dat het een permanente verandering van de hersens kan veroorzaken, net als bij verslavende drugs. "Onzin", meent promovendus Han de Jong van de Universiteit Utrecht. Uit zijn recente promotieonderzoek, dat hij samen met elf andere Europese universiteiten uitvoerde, blijkt dat suiker niet verslavend is op dezelfde manier als verslavende drugs dat zijn.

Er zijn wel overeenkomsten tussen drugs en suiker. Bij de motivatie om te eten speelt de stof dopamine een belangrijke rol. Suiker veroorzaakt een dopamineafgifte in ons brein en in dat opzicht lijkt het op verslavende drugs. Dit is de reden dat we suikerrijk eten zo aantrekkelijk vinden. Maar drugs kunnen na verloop van tijd het dopaminesysteem echt veranderen; ze manipuleren onze hersenen op een manier dat suiker dat niet doet.

Suiker heeft dus wel een sterk effect op onze hersenen, maar om te stellen dat suiker écht verslavend is, gaat volgens hem te ver. De Jong stelt wel dat het belangrijk is dat we ons bewust zijn van de gevolgen van eten van suiker, zeker als het gaat om kwetsbare, makkelijk te beïnvloeden hersenen zoals die van kinderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden