6

Ook in Nederland zijn veel mensen gefascineerd door zogeheten geheime kennis, van bijvoorbeeld de Inca-beschaving. De Inca-leer heeft een ook bij andere ’geheime leren’ terugkerend patroon. Aanhangers vatten dat op als een bevestiging van authenticiteit, maar het is ook te zien als een langs clichés lopende verhaallijn die deze vorm van new-age-mythologie aantrekkelijk maakt.

Allereerst is er in de mythen van de geheime leren sprake van een ideale cultuur waaruit de geheime kennis afkomstig is. Zo was er volgens de homeopate Marie Louise Ambrosius, schrijfster van een boek over de Inca-spiritualiteit, in de cultuur van de Inca’s geen misdaad, geen onrecht en geen ongelijkheid. Het idee van een perfecte cultuur, die vooruitliep op de onze, leeft op het Amerikaanse continent (Inca’s, Maya’s), in het Oosten (veel hindoes geloven in een gouden tijdperk waarin mensen als goden waren) en in het Westen (het bijbelse paradijs en Atlantis).

Alle geheime kennismythen idealiseren de oude tijd, en met alle perfecte culturen loopt het uiteindelijk slecht af. De geheime oude kennis wordt in de verborgenheid doorgegeven van generatie op generatie, en herleeft juist in onze tijd.

Cruciaal voor het aanbreken van deze nieuwe tijd is dat de geheime kennis niet meer geheim is, maar voor iedereen toegankelijk.

Een variant op theorieën die geheime kennis openbaren en een nieuwe tijd aankondigen, zijn de samenzweringstheorieën. Volgens deze is er een wereldcomplot, waarin clubs als de CIA, Bilderberg, de Rockefeller Foundation of het Vaticaan een rol spelen. Na het megasucces van ’De Da Vinci Code’ smullen velen tegenwoordig van raadsels en geheimen op religieus gebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden