65-plussers met alleen AOW betalen feitelijk al AOW-premie

Het redactionele commentaar in Trouw van maandag 15 juli verzet zich tegen een situatie waarin 65-plussers met alleen AOW hun eigen uitkering gaan meefinancieren. Dat zou volgens Trouw de omgekeerde wereld zijn. Jammer voor de redacteur van Trouw die dit commentaar schreef, maar deze omgekeerde wereld bestaat al enkele decennia. De auteur is economisch beleidsadviseur van het CNV.

Voor AOW'ers met een aanvullend pensioen geldt dat in veel mindere mate. Belastingplichtigen van 65 jaar en ouderen betalen geen volksverzekeringspremies AOW en AAW. Dat scheelt in 1996 in de eerste schijf voor de inkomstenbelasting 22,1 procentpunt.

Het merkwaardige is nu, dat indien de AOW-premie wordt verlaagd doordat ook 65-plussers AOW-premie gaan betalen, alle 65-plussers daardoor een koopkrachtverlies ondergaan, met uitzondering van degenen met uitsluitend AOW; hun koopkracht stijgt. Door de verbreding van de grondslag gaan minimumloners minder AOW-premie betalen. Hun netto-inkomen stijgt en dus ook dat van de 65-plussers zonder aanvullend pensioen.

Geconcludeerd kan dus worden, dat het meebetalen van 65-plussers met uitsluitend AOW aan de volksverzekering AOW nooit een argument kan zijn tegen het voorstel alle 65-plussers daaraan mee te laten betalen. Juist de groep met alleen maar AOW profiteert van een daling van de AOW-premie, evenals anderen die van het sociaal minimum moeten rondkomen. Door de netto/netto koppeling van de AOW aan het netto minimumloon betalen zij in feite reeds AOW-premie.

Twee keer getroffen

Er zijn wel andere argumenten tegen het meebetalen door 65-plussers aan de AOW. Door 65-plussers mee te laten betalen aan de AOW worden mensen met een verhoudingsgewijs klein aanvullend pensioen meer getroffen dan 65-plussers met een hoog pensioen. De premieheffing beperkt zich immers tot de eerste schijf voor de inkomstenbelasting. De tarieven voor de tweede en derde schijf blijven ongemoeid.

Een tweede tegenargument is, dat de bruto AOW stijgt indien het tarief van 37,5 procent wordt gehanteerd in plaats van het huidige tarief van 15,4 procent. Een nadere toelichting lijkt hier op zijn plaats. De koppeling tussen het netto wettelijk minimumloon en de netto AOW geschiedt uiteraard op basis van netto bedragen. Het bruto wettelijk minimumloon ligt veel hoger dan het bruto AOW-pensioen. Dat ligt voor de hand: op het wettelijk minimumloon wordt het hogere tarief van 37,5 procent toegepast en op het AOW-pensioen de 15,4 procent. Het bruto AOW-pensioen kan dus veel lager zijn om eenzelfde netto resultaat te bereiken. Dat verandert uiteraard indien ook op het AOW-pensioen het hogere tarief van toepassing wordt verklaard.

Op zich hoeft dit geen probleem te zijn, ware het niet dat in veel aanvullende pensioensystemen het pensioenfonds voorziet in een aanvulling op de bruto AOW tot 70 procent van het laatst verdiende loon bij veertig dienstjaren. Gaat de bruto AOW omhoog, dan is er minder aanvullend pensioen nodig voor de aanvulling tot 70 procent van het laatst verdiende loon.

Op deze manier worden de mensen met een aanvullend pensioen twee keer getroffen. Eerst door een tariefsverhoging in de eerste schijf en vervolgens door een verlaging van het bruto aanvullend pensioen.

Het CNV heeft om deze redenen enkele maanden geleden reeds gepleit voor een verdergaande financiering van de AOW uit de algemene middelen. Financiering uit de algemene middelen kent bovenstaande problemen niet, indien gekozen wordt voor een financiering door middel van een verhoging van het tarief van de BTW, een hogere energieheffing etc. Zowel werkenden als gepensioneerden betalen dan mee zonder dat de lasten van de stijgende AOW-uitgaven terecht komen bij mensen jonger dan 65 jaar van wie het inkomen eindigt in de eerste schijf. Maar ook zonder mensen met een aanvullend pensioen onevenredig zwaar te belasten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden