65 minuten actie tegen verhoging AOW-leeftijd

Actiekranten uitdelen op station Utrecht Centraal. In juni startte de FNV daar al meer om te protesteren tegen de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. (Rob Huibers) Beeld
Actiekranten uitdelen op station Utrecht Centraal. In juni startte de FNV daar al meer om te protesteren tegen de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. (Rob Huibers)

In het hele land hebben vandaag zo'n 25.000 tot 30.000 mensen actie gevoerd tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. FNV-voorzitter Agnes Jongerius sprak vandaag op het Utrechtste Jaarbeursplein waar een kleine duizend mensen 65 minuten lang protesteerden.

Van onze internetredactie

Bij de manifestatie in Utrecht was het een komen en gaan van werknemers uit onder meer de bouw en van gemeentewerken. Rond het middaguur waren vijfhonderd tot duizend mensen bijeen gekomen op het Utrechtse Jaarbeursplein.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius wees in Utrecht op het gezamenlijke voorstel van haar vakcentrale met collega-vakorganisaties CNV en MHP voor een flexibel pensioen. Zij vindt dat mensen zelf moeten kunnen kiezen of ze langer doorwerken. Mensen die bijvoorbeeld wegens zwaar werk toch op hun 65e jaar willen stoppen, hebben volgens Jongerius recht op „een welvaartsvaste” uitkering.

De FNV is fel tegen de kabinetsplannen. De vakcentrale wil dat mensen ook straks nog op 65-jarige leeftijd kunnen stoppen met werken, en dat ook voor hen de AOW-uitkering op peil blijft.

Vorige week mislukte een overleg van werkgevers en vakbonden in de Sociaal Economische Raad over de verhoging van de AOW-grens. De werkgevers hadden als laatste compromis voorgesteld om over 15 jaar in één klap van 65 naar 67 jaar over te gaan, met als resultaat dat de huidige werknemers van 50 jaar en ouder daar dan niets van zouden merken. De bonden willen alleen weten van een vorm van vrijwillig doorwerken. Nu dat Ser-overleg is mislukt, zal het kabinet de knoop moeten doorhakken. Dat draait vermoedelijk uit op een regeling waarbij de AOW-leeftijd geleidelijk stijgt, naar uiteindelijk 67 jaar.

Abvakabo FNV wilde vandaag in het kader van de actiedag in de ochtendspits het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag stilleggen. Maar de rechtbank in Amsterdam verbood dat gisteren. De FNV zegt zich aan het rechterlijk besluit te zullen houden. Of er nog acties in het OV komen, en zo ja welke, kon de vakcentrale niet zeggen.

De vakcentrales FNV, CNV en MHP willen op korte termijn een gesprek met premier Jan Peter Balkenende over de toekomst van de AOW. De vakbeweging heeft Balkenende vandaag een brief gestuurd, waarin ze vragen om een spoedoverleg, nog voordat het kabinet een knoop doorhakt over het verhogen van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar.

Premier Jan Peter Balkenende ziet echter geen aanleiding voor een spoedoverleg met de vakbeweging.

Een woordvoerder van de premier zei in een reactie dat Balkenende al met de top van de vakbeweging en werkgeversorganisaties heeft gesproken na hun mislukte overleg vorige week in de Sociaal-Economische Raad (SER) over de AOW.

Ook wees de zegsman erop dat het kabinet dit voorjaar met sociale partners heeft afgesproken dat ze een half jaar de tijd kregen in de SER om alternatieve plannen te bedenken. Volgens Balkenende is het kabinet nu aan zet, omdat het SER-overleg is mislukt.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) heeft vorige week gezegd dat het kabinet in ieder geval nog deze maand een besluit wil nemen over de AOW. De FNV, CNV en MHP zijn nog steeds verbolgen dat de werkgevers vorige week de stekker uit het overleg hebben getrokken dat sociale partners in de Sociaal-Economische Raad (SER) voerden over de AOW.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius arriveert op het Jaarbeursplein in Utrecht. ( ANP) Beeld ANP
FNV-voorzitter Agnes Jongerius arriveert op het Jaarbeursplein in Utrecht. ( ANP)Beeld ANP
FNV-voorzitter Agnes Jongerius arriveert op het Jaarbeursplein in Utrecht. ( ANP) Beeld
FNV-voorzitter Agnes Jongerius arriveert op het Jaarbeursplein in Utrecht. ( ANP)
FNV-leden bijten het spits af in Moerdijk op de FNV-actiedag. Zij roepen werknemers van Shell bij de poort van hun bedrijf op in de middag het werk 65 minuten stil te leggen. ( ANP) Beeld
FNV-leden bijten het spits af in Moerdijk op de FNV-actiedag. Zij roepen werknemers van Shell bij de poort van hun bedrijf op in de middag het werk 65 minuten stil te leggen. ( ANP)
Schoonmakers voeren actie bij het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam. (ANP) Beeld
Schoonmakers voeren actie bij het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam. (ANP)
Schoonmakers voeren actie bij het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam voor het behoud van de huidige AOW leeftijd. ( ANP) Beeld
Schoonmakers voeren actie bij het hoofdkantoor van de PvdA in Amsterdam voor het behoud van de huidige AOW leeftijd. ( ANP)
Actie op het Jaarbeursplein in Utrecht, in het kader van de FNV-actiedag tegen de plannen van het kabinet de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. (ANP) Beeld
Actie op het Jaarbeursplein in Utrecht, in het kader van de FNV-actiedag tegen de plannen van het kabinet de AOW-leeftijd te verhogen van 65 naar 67 jaar. (ANP)
FNV-voorzitter Agnes Jongerius spreekt de actievoerders op het Jaarbeursplein in Utrecht toe. ( ANP) Beeld
FNV-voorzitter Agnes Jongerius spreekt de actievoerders op het Jaarbeursplein in Utrecht toe. ( ANP)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden