600 Zweepslagen en zeven jaar cel voor bloggen over islam

Raif Badawi. Beeld Twitter
Raif Badawi.Beeld Twitter

Een Saoedische blogger is deze week veroordeeld tot 600 zweepslagen en zeven jaar gevangenisstraf wegens het 'bezoedelen' van de islam. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben stevige kritiek geuit op Saoedi-Arabië, een land dat stelt religieuze debatten te steunen.

redactie internet

Een rechtbank in de stad Jedda - een van de meest liberale steden van het land - sprak de veroordeling uit over Raif Badawi, een 29-jarige Saoediër die een blog bijhield met de naam 'Vrije Sociale Liberalen', waarin hij de rol van religie in het conservatieve land aan de kaak stelde.

Hij werd in 2008 opgepakt door de autoriteiten, maar werd kort daarop weer vrijgelaten. Vorig jaar werd hij opnieuw gearresteerd, maar dit keer bleef hij achter de tralies op verdenking van 'het ondermijnen van de publieke veiligheid'. Badawi dreef onder meer de spot met bekende geestelijken.

"Deze ongelofelijk harde straf voor een vreedzame blogger maakt Saoedi-Arabië, een land dat zegt hervormingen en religieuze dialogen voor te staan, volledig ongeloofwaardig", oordeelt Nadim Houry van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

De Verenigde Staten, de belangrijkste bondgenoot van Saoedi-Arabië, hebben voorzichtig kritiek geuit op het land. "Wij geloven dat wanneer meningen in het publiek geuit worden die als beledigend worden ervaren, of dat nu via sociale media gaat of via andere kanalen, dat de beste manier om dit op te lossen is om dit via open dialoog en een eerlijk debat te doen", stelde de Amerikaanse buitenlandwoordvoerder gisteren.

Badawi's vrouw Ensaf Haidar is ten einde raad. Zij woont samen met hun drie kinderen in Libanon en wil niet terugkeren naar Saoedi-Arabië omdat ze vreest dat haar gezin het leven onmogelijk gemaakt zal worden vanwege het stigma. "Je voelt dat iedereen je beschuldigt", vertelde ze onlangs in een interview. "Het is alsof iedereen tegen je is, of in oorlog met je is."

Een aantal geestelijken heeft Badawi al bestempeld tot afvallige, een misdaad waar de doodstraf op staat. Saoedi-Arabië hanteert de meest extreme islamitische regelgeving van de Arabische wereld. Rechters baseren hun oordelen op hun eigen interpretatie van islam in plaats van vastgelegde wetten of jurisprudentie.

De advocaat van Badawi liet aan televisiezender CNN weten dat hij nog 30 dagen heeft om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

In Saoedi-Arabië zit sinds vorig jaar ook de liberale denker Turki al-Hamad vast voor belediging van de islam. Hij twitterde: "Onze profeet was gekomen om het geloof van Abraham te corrigeren, nu is het tijd dat het geloof van Mohammed wordt bijgesteld."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden