Covid-19

60 nieuwe coronabesmettingen, de meeste in Brabant. Wat is daar aan de hand?

Voetbalsupporters in Helmond. Beeld BSR Agency
Voetbalsupporters in Helmond.Beeld BSR Agency

Blijf binnen met verkoudheidsklachten, om anderen niet te besmetten. Zo luidt het advies van het RIVM aan Brabanders.

Opvallend veel nieuwe coronapatiënten wonen in Noord-Brabant, zo bleek dit weekend uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat inmiddels om zo’n 30 procent van alle patiënten, terwijl slechts 15 procent van de Nederlandse bevolking in die provincie woont. Dit weekend was er een onderzoek onder naar schatting honderden ziekenhuismedewerkers in de provincie. De resultaten komen vandaag of morgen naar buiten.

Vrijdagavond kregen Brabanders al te maken met het meest ingrijpende corona-advies tot dusver: bij milde klachten zoals verkoudheid, hoesten of koorts moeten ze andere mensen mijden, en niet naar school en werk gaan. In andere provincies geldt dat alleen voor mensen die in besmet gebied zijn geweest, of contact hadden met een corona-patiënt.

Waart het virus in Noord-Brabant vrij rond?

Dat is wat experts willen uitvissen. Er zijn relatief veel patiënten in Brabant die de besmetting niet hebben opgelopen in een besmet gebied in het buitenland of door contact met iemand die daar was. Vrijdag waren dat er acht tot tien, inmiddels waarschijnlijk meer.

Voor die groep geldt dat ze het virus mogelijk hebben gekregen via een patiënt die het virus verspreidt zonder het te weten; soms zijn de klachten mild. “Bij een deel van de patiënten komt na verder doorvragen toch de bron boven water”, zegt viroloog Marion Koopmans van het Erasmus MC. “Maar dat kost tijd.”

Vandaar het thuisblijfadvies van het RIVM: zo wordt het virus zo min mogelijk verspreid door patiënten die nog niet zijn opgespoord en getest.

Komt het door carnaval dat het virus daar zo actief is?

Dat zou kunnen: het feestgedruis vormt een ideale plek voor een virus om zich te verspreiden. Afgelopen zaterdag was het twee weken geleden dat carnaval begon. Dat is vermoedelijk ook de maximale incubatietijd van het virus.

Volgens Koopmans moet uit de resultaten van het onderzoek blijken of carnaval een bron van besmettingen is geweest. Wat volgens Koopmans in elk geval geen rol speelt, is het grote aantal dieren in Brabant. Het nieuwe coronavirus is waarschijnlijk in China van dier op mens overgesprongen, maar verspreidt zich in Nederland alleen onder mensen.

Betekent dit advies dat het virus in Brabant niet meer in te dammen is?

Ja, zegt Koopmans. Ook als er onontdekte patiënten zijn, kan het nog steeds om een beperkte groep gaan. Het RIVM onderzoekt dat nu. Zoveel mogelijk medewerkers van de Brabantse ziekenhuizen die wel verkoudheidsklachten hebben maar nog niet op het virus zijn getest, hebben dit weekend alsnog wangslijm afgestaan. Waarom ziekenhuismedewerkers? Omdat zij snel te bereiken zijn. Dat levert in twee dagen een steekproef op van waarschijnlijk enkele honderden Brabanders. Zieke zorgmedewerkers vormen weer aanknopingspunten: de GGD’s brengen in kaart met wie zij contact hebben gehad, en zo worden hopelijk zoveel mogelijk patiënten alsnog gevonden en geïsoleerd.

Voor de GGD’s en het RIVM is er geen reden om af te stappen van die strategie van opsporen en isoleren. Mocht het virus op grote schaal om zich heen grijpen, dan komt er een moment waarop het contactonderzoek voor de GGD’s niet meer te behappen is, en ook niet meer zo zinvol, bevestigt Koopmans.

Wat zijn de volgende stappen?

Het advies aan verkouden Brabanders geldt waarschijnlijk tot midden deze week. Dan maakt het RIVM een nieuwe afweging op basis van het onderzoek. Als er veel patiënten zijn gevonden, blijft het advies mogelijk langer van kracht. Een volgende stap kan volgens Koopmans het afgelasten van evenementen zijn. Het RIVM wil daarop niet vooruitlopen. Het sluiten van scholen om is volgens het RIVM-draaiboek pas een optie bij een ernstige uitbraak.

Moeten Brabanders zich zorgen maken?

Nee, de kans op besmetting is klein, zegt het RIVM. Ook bezoekers hoeven de provincie niet te mijden. Het thuisblijven met een verkoudheid doe je niet voor je eigen veiligheid, maar voor anderen, benadrukt Koopmans. “Voor kwetsbare groepen, voor ons allemaal.”

Lees ook:

Wat als we het coronavirus zijn gang laten gaan?

Er komen heel wat onheilspellende scenario’s voorbij van gerenommeerde epidemiologen. Daar hebben zij een reden voor.

‘Stop met handen geven’. Oud-inspecteur vindt de Nederlandse corona-maatregelen veel te slap

De nuchtere houding van het RIVM in corona-tijden wordt geprezen. Maar oud-inspecteur Reinoud Bon vindt de maatregelen te slap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden