6 Wubbo Ockels

Hoogleraar duurzame ontwikkeling (1946)

Wubbo Ockels staat stevig op plaats 6 van deze lijst, maar hij brengt dan ook elk jaar iets nieuws terwijl hij met zijn duurzame bus en boot blijft rondtoeren.

Dit jaar presenteerde Ockels op de Tweede Maasvlakte een windenergiesysteem waarmee met een radiografisch bestuurbare vlieger elektriciteit wordt opgewekt. De kabel waarmee de vlieger aan het grondstation is verbonden, wordt ongeveer elke twee minuten gevierd en weer ingetrokken. Hiermee worden een trommel en een generator aangedreven. Bij het vieren wordt de vlieger zo aangestuurd dat deze achtjes draait om zoveel mogelijk trekkracht op te bouwen.

In juni 2012 maakte hij bekend dat hij de Arubaanse regering gaat adviseren over duurzame energie en Aruba gaat helpen met het uitvoeren van duurzame projecten. Ockels zal komende winter drie maanden lang met het duurzame schip de Ecolution op het eiland blijven. Premier Eman van Aruba heeft al een symbolische overeenkomst met de oud-astronaut ondertekend. Op dit moment wordt 20 procent van de benodigde energie voor het eiland uit windenergie gehaald.

Als er volgend jaar een nieuw windmolenpark is, zal de helft van alle energie die op het eiland nodig is uit windmolens worden gehaald. Benieuwd wat Ockels volgend jaar weer verzint.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden