6 februari / Stormmeeuwen zijn groter dan kokmeeuwen

en dat is goed zien op de strandfoto. De voorste vogel is een kokmeeuw, de andere zijn stormmeeuwen. Ook de bruinige vogel helemaal rechts. Dat is een eerstejaars jong.

Stormmeeuwen zijn in de zomer kustvogels, die niet ver van zee in de duinen broeden. ’s Winters zwerven ze over het hele land, tot in de polders, de steden en de nieuwbouwwijken. De ’s zomers puur witte kop met gele snavel is dan nevelgrijs en de snavel heeft dan vaak een donker dwarsbandje. Er zijn nog veel meer verschillen met kokmeeuwen en een van de duidelijkste zijn de kreten die stormmeeuwen laten horen, vooral als ze zich op voedsel storten. Net als kokmeeuwen zijn het alleseters, maar waar de kokmeeuwen luid misbaar maken met allerlei krakelende en rauwe geluiden, laten stormmeeuwen hun gillende roep horen.

* Vorige week viel het vogelwaarnemer Arnoud van den Berg op dat er bijna geen vogels bij en tussen de IJmuidense pieren zwommen. De afgelopen weken is een aantal van de eerder aanwezige alken en zeekoeten dood opgeraapt. Hij zag drijvers van staand want rondom de Zuidpier dobberen. Aangezien zulke netten in het verleden niet werden gebruikt en er toen wel talloze vogels bij en tussen de pieren zwommen, lijken oorzaak en gevolg duidelijk. Sinds een paar maanden geleden in België het plaatsen van staande wantnetten bij pieren werd verboden, is de situatie niet veranderd, want er drijven na de stormen nu ook plukken van visnetten rond.

Op www.trouw.nl staan oudere afleveringen van het natuurdagboek van Henk van Halm. Daar kunt u tevens vragen aan hem stellen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden