'6-6-6 is de dag van het beest'

Satanisten vinden het een interessant getal, maar ook in de bijbel komt het voor. Numerologen en tarotkaartleggers hebben er theorieën over en zelfs voor druïden heeft 666 een bijzondere betekenis. Dinsdag is het 6 juni 2006, de dag waarop de drie cijfers samenkomen en het getal van het beest vormen.

666 is volgens het laatste bijbelhoofdstuk van het Nieuwe Testament Openbaring 13 (vers 18) het getal van het beest, de belichaming van de antichrist. De bijbeltekst verhaalt over een beest met twee horens dat spreekt als een draak. De tekst sluit af met: „Hier komt het aan op wijsheid. Laat ieder die inzicht heeft het getal van het beest ontcijferen; er wordt een mens mee aangeduid. Het getal is zeshonderdzesenzestig”.

Voor sommige christenen is de datum van dinsdag reden om in actie te komen. Volgens hen aanbidden satanisten op die dag de duivel en moet tegenwicht worden geboden door het goede aan te roepen. Minimaal 2000 mensen bidden op 6 juni tot God om te zorgen dat de satanisten hun doel niet bereiken.

Volgens Ab Klein Haneveld, directeur van het Nederlands Bijbelstudie Centrum, stelt het getal 666 niet veel voor. „In het Hebreeuws zijn letters ook cijfers. Als je die cijfers bij elkaar optelt heb je het getal van de naam”, licht hij toe. Het getal is slechts een controle op alle andere informatie over de antichrist, waarvan de komst in de bijbel aangekondigd wordt. „Je kunt denken aan Maitreya, een boeddhistische messias waarvan al jaren wordtvoorspeld dat hij een keer op aarde komt en de verlichting bereikt. Zijn naam is in cijfers 40.10.400.200.10.1.5, samen is dat 666.” Boeddhisten zien Maitreya overigens niet als kwade kracht.

Met de rekenmethode is de belichaming van de antichrist wel vaker aan mensen toegeschreven. Zo zou de naam Hitler in een bepaalde optelling ook uitkomen op 666, evenals Napoleon. Ook de paus zou volgens sommige protestanten de antichrist zijn, kerkhervormer Luther zou volgens de katholieken juist weer de duivel zijn. Verder zou de Romeinse keizer Nero in aanmerking komen voor deze twijfelachtige eer.

Satanisten die het beest vereren en de cijfers als heilig beschouwen, hebben volgens druïde Jurre Yntema van de Orde van Barden, Ovaten en Druïden, de uitleg over de 6 te letterlijk opgevat. „De 6 is het cijfer van geliefden. Het draait erom het mannelijke en vrouwelijke in jezelf in balans te brengen. Als je dat letterlijk interpreteert en je houdt bijeenkomsten waar mannen en vrouwen copuleren om tot eenheid te komen, dan is dat bij de beesten af.”

Ook die uitdrukking is niet willekeurig gekozen. Yntema: „De tarotkaart met nummer 6 gaat erover dat mensen het vermogen hebben te oordelen over wat goed is en wat slecht. Als je de kaart verkeerd begrijpt, oordeel je zelf niet meer en kom je terecht in het beest. En beesten kunnen niet kiezen.”

Ineke Strouken, van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, ziet niet echt waar de fascinatie voor 666 vandaan komt. „Drie keer zes heeft in de oudheid niet veel betekenis. Buiten de bijbeltekst verwijst er eigenlijk niets naar.” Ook het cijfer 6 is volgens Strouken niet echt bijzonder. „Het is een getal waar weinig bijgeloof omheen hangt. Het staat vaak voor de harmonie tussen twee tegenstellingen, zoals man en vrouw en hemel en aarde. In de vrijmetselarij staat het getal voor totaliteit.”

Dat het einde der dagen gekomen is door het bereiken van 06-06-06, zoals sommigen voorspellen, is volgens Klein Haneveld niet waarschijnlijk. „De kalender levert deze datum op, maar de jaartelling is aantoonbaar verkeerd. Ook met de volgorde van de maanden is in de geschiedenis weleens iets misgegaan. Als het einde nabij is, zou dat dus wel erg toevallig zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden