5

Diepgravende gesprekken voert goeroe Ram, op bezoek in Amsterdam, niet. Die kan hij niet voeren, want Ram heeft niet doorgeleerd. Wat hij doet, is goddelijke energie doorgeven – niet meer en niet minder. Die energie kan het individu helpen ’zichzelf te vinden’.

Dat is precies wat hem tot goeroe maakt. Niet zijn boodschap, maar zijn leerlingen scheppen hem. Een goeroe wordt vereerd. De goddelijke energie die zo wordt opgedaan, is de weg naar verlichting. Hoe dit vaak werkt in de praktijk, vertelt ex-volgeling André van der Braak. „Ik moest voortdurend aan Cohen denken, wilde liefst altijd bij hem zijn. Ik kon staren naar zijn foto en smelten: je keek rechtstreeks een transcendente, verlichte wereld binnen.” Een ex-volgeling van Mansukh Patel schrijft: „Ik werd helemaal overdonderd door de liefde, de hemel op aarde leek het.”

Voor normale goeroes – en welke goeroe is niet normaal? – is de aanbidding door zijn volgelingen moeilijk vol te houden. Zij wentelen zich in de aanbidding als in een warm bad. De rij ’leermeesters’ die worden beschuldigd van fraude of diefstal, machtsmisbruik of ongewenste intimiteiten, is indrukwekkend: Ron L. Hubbard, Baghwan, Sai Baba, Andrew Cohen, Sogyal Rimpoche, Sri sri Ravishankar, Mansukh Patel.

Goeroes hebben het tegenwoordig zwaar, zegt Richard Singelenberg, specialist in religieuze bewegingen. „We organiseren ons minder in groepen. En zonder groep heb je geen goeroe.” Singelenberg neemt het op voor de ’niet-veroordeelde goeroe’. „ Als je je halve leven hebt ingeleverd omdat de goeroe het zei, dan kun je daar achteraf heel pissig over zijn.”

Ziet Ram het gevaar waarvoor zoveel grotere goeroes zijn gevallen: machtsmisbruik en manipulatie? Ram: „Het probleem met zulke spirituele leraren is dat de zon hen verlicht, maar dat ze gaan denken dat zij zelf de zon zijn.” Hoe dit te voorkomen? „Maximum meditation.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden