Kort geding

5G-netwerk mag van rechtbank worden uitgerold

Beeld ANP

Van de rechtbank in Den Haag mag het 5G-netwerk landelijk worden uitgerold in Nederland. Stichting Stop5GNL heeft het kort geding hierover tegen de Nederlandse staat verloren.

De stichting wilde de uitrol van het 5G-netwerk stoppen omdat de gezondheidsrisico’s volgens hen niet voldoende zijn onderzocht. Maar de rechter oordeelt dat de overheid bij de introductie van 5G alle voorschriften naleeft en de limieten niet worden overschreden.

Volgens de voorzieningenrechter zijn er geen aanwijzingen dat de deskundigen van het RIVM en de Gezondheidsraad onzorgvuldig te werk zijn gegaan en geen oog hadden voor kritiek op de introductie van 5G. De Staat baseert zich op de onderzoeken van die instanties.

De rechter lichtte in zijn mondelinge uitspraak toe dat hij alle tegenstrijdige meningen van verschillende deskundigen niet kan wegen. Wel citeerde hij een rapportage van het RIVM waarin staat dat onderzoekers geen direct verband hebben ontdekt tussen verschillende ziektes en elektromagnetische golven. “Als blijkt dat door de uitrol van 5G toch limieten worden overschreden en er gezondheidsrisico’s dreigen, heeft de Staat aangegeven te zullen ingrijpen en gehanteerde limieten aan te passen.”

De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen. De laatste maanden zijn er op verschillende plekken in het land brandstichtingen geweest in zendmasten die worden gebruikt voor het 5G-netwerk. Sommige mensen mensen dat dit netwerk de gezondheid in gevaar brengt. 

Lees ook:
Wacht met aanleg van 5G tot gezondheidsrisico’s duidelijk zijn, zegt belangengroep

Autorijden is gevaarlijker dan straling, zei de landsadvocaat eerder in het kort geding over de uitrol van 5G.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden