De antwoorden vanMonic Slingerland

5G in heel Nederland? Geen Russische roulette met onze gezondheid

null Beeld

Moet 5G landelijk worden ingevoerd? Tegenstanders komen met felle reacties op het voorstel. Er zijn ook bezwaren met nuance.

Waarschuwingen in de wind

Laten we leren van het verleden: silicose, softenon, asbest, tabak, waarbij de waarschuwingen ook eerst in de wind zijn geslagen. Het economische belang telde eerst en pas veel later kwam er erkenning van de gezondheidseffecten.
Ans en Gilles Suurmond Wageningen

Tijd genoeg

Veel functies kunnen voorlopig ook met 4G gedaan worden. Dus tijd genoeg om te onderzoeken hoe 5G ingevoerd kan worden zonder verlies van privacy, democratie en biodiversiteit.
Ellen Rijken Driebergen

Te weinig

Laten we nu niet met 5G een nieuwe draadloze techniek invoeren waarvan de gezondheidseffecten niet duidelijk zijn. We hebben namelijk ook geen beeld van de effecten van 2G,3G, 4G en 4G advanced. We weten te weinig van wat de gevolgen zijn van de verdere mix aan straling van wifi, bluetooth, IoT en slimme meters op het menselijk lichaam. Het voorzorgsprincipe moet worden toegepast.
Aisia Okma Voorschoten

Roulette

Geen Russische roulette met onze gezondheid.
Frouwke Wiersma Groningen

Rekening houden

Mensen die (meer) last hebben van straling zijn in dit opzicht ‘de zwakkeren’ in onze samenleving. Houden we daar geen aparte rekening mee, dan zouden we wellicht ook nog kunnen bedenken dat steeds meer mensen in deze jachtige tijden klagen over te hoge werkdruk, en overspannen raken, of zelfs ‘opgebrand’. Laten we pas op de plaats maken, niet nog meer gebruikmaken van onze digitale verslavingsmiddelen.
Harry van den Berg Hilversum

Proefkonijn

Als proefkonijn in ‘5G-teststad’ Maastricht hebben we aan den lijve ondervonden dat we ‘nee’ moeten zeggen tegen 5G. Ik heb een dagboek bijgehouden van klachten van alle gezinsleden. We kunnen direct voelen wanneer ze weer aan de knopjes hebben gezeten. Ons lijf reageert op de verschillende frequenties. Dan is het hoofdpijn, dan weer misselijkheid, griepverschijnselen als keelpijn, benauwdheid bij ademhaling, oorsuizen, dan weer spierkrampen, verstoorde menstruatiecyclus. Ook familie, vrienden en kennissen in Maastricht vertonen deze symptomen. Ik ben liever de kanarie in de kolenmijn dan de kikker in de kookpan.
Charlotte Voncken Maastricht

Gevolgd

De weerstand tegen 5G is zeker ook vanwege het gevoel ‘gevolgd te worden’, bijvoorbeeld door Google die je woonkamer binnentreedt en data die ‘ergens’ worden opgeslagen.
Sabijn Dullaart Bilthoven

Meten is weten

Een wetenschappelijk platform 5G vraagt de overheid met klem een nationaal researchprogramma naar de effecten van 5G. NWO en ZonMW hebben instemming betuigd . In de 5G- veiligheidsnormen wordt geen rekening gehouden met ‘non-thermale’ stralingseffecten. Een integrale aanpak van ‘meten is weten’ kan een brug slaan tussen voor- en tegenstanders.
Prof.dr. Dick.K.F. Meijer Groningen

Monic Slingerland is chef van de opinieredactie. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden