5500 Nederlandse toeristen in Egypte

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

In Egypte zitten momenteel zo'n 5500 Nederlandse toeristen. Ze verblijven in en rond de hotelresorts. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) meldt dat in een brief aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich bij de getallen op informatie van de reisorganisaties.

Bij de Nederlandse ambassade in Caïro hebben zich ongeveer 1400 Nederlanders geregistreerd, voor het grootste deel mensen die in Egypte wonen. De ambassade staat met hen in contact en heeft daarvoor tijdelijke versterking gekregen van vier consulaire medewerkers, aldus Timmermans.

De minister wees dinsdag voorafgaand aan een ministerraad over de begroting kritiek op zijn reisadvies van de hand. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt sinds dit weekend alle niet-essentiële reizen naar Egypte, ook voor de resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba.

'Ik kan de kritiek niet zo goed plaatsen. Wij zijn verantwoordelijk voor het geven van een inschatting van de veiligheidssituatie. Daarvoor hebben we al heel lang een bepaalde systematiek die heel goed bekend is bij de reisbranche. Ik kon niet zo goed plaatsen waarom men dat vaag of onduidelijk vond.'

Export
Timmermans schrijft in zijn brief ook dat hij met EU-collega's woensdag de export van militaire goederen vanuit Europa naar Egypte wil bespreken. 'Gezien de zorgwekkende omstandigheden in Egypte is de Nederlandse inzet ook hier gericht op het afgeven van een helder signaal aan de Egyptische autoriteiten.' De Nederlandse douane zal in elk geval de export van militair materieel vanuit Nederland naar Egypte voorlopig tegenhouden.

Verder zal op de ingelaste EU-vergadering ook de EU-steun aan Egypte ter discussie staan. Timmermans vindt dat aan de gebeurtenissen in Egypte 'concrete gevolgen' moeten worden verbonden. 'Nederland wil dat in EU-verband de mogelijkheden voor verdere opschorting van steun en de criteria voor eventuele hervatting hiervan in kaart worden gebracht.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden