'550 patiënten dood door te veel morfine'

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Jaarlijks sterven naar schatting 550 patiënten aan een overdosis morfine, een verborgen vorm van euthanasie. Dat stelde hoogleraar Agnes van der Heide gisteravond in 'Nieuwsuur'.

Morfine toedienen met als doel het laten overlijden van een patiënt mag niet. Het heeft risico's (delier, waanvoorstellingen, hallucinaties) en voldoet niet aan de richtlijnen. Ook leidt het tot uitholling van de euthanasiewet, constateren deskundigen.

Hoogleraar medische ethiek Hans van Delden: "Een dokter mag niet zomaar het leven benemen, dat kan alleen onder bijzondere omstandigheden en dan moet hij zich verantwoorden."

Van der Heide, hoogleraar besluitvorming rond het levenseinde van het Erasmus MC, keek op verzoek van 'Nieuwsuur' naar de gegevens van het laatste landelijke Sterfgevallenonderzoek. Volgens Van der Heide hadden de door haar geschatte gevallen van overlijden door een overdosis morfine gemeld moeten worden bij de toetsingcommissies euthanasie. "Als artsen zich niet aan de regels houden is er sprak van uitholling van de euthanasiewet."

De Orde van Medisch Specialisten is geschrokken van het cijfer. Cardioloog Marcel Daniëls reageert namens de orde: "Dat hoort niet, dat vind ik 550 te veel. Het zou incidenteel eens een keer kunnen gebeuren, maar niet 550 keer." Volgens Daniëls is het onder andere te verklaren door onwetendheid van artsen over de richtlijnen op dit gebied.

Ook uit een ander Nederlands onderzoek blijkt het oneigenlijk gebruik van morfine. 19 procent van de medisch specialisten geeft aan dat ze wel eens een overdosis geven om de dood te bespoedigen. Het is onduidelijk of dat met toestemming van de patiënt gebeurt.

Vooral medisch specialisten zijn niet op de hoogte van de richtlijnen. Zo denkt een kwart nog altijd dat morfine een goed middel is voor euthanasie. En een derde denkt ten onrechte dat je stervende patiënten alleen met morfine in diepe slaap mag brengen.

De Orde zal de leden actief wijzen op de bestaande richtlijnen. Verder gaan de wetenschappelijke verenigingen van anesthesisten en internisten in de ziekenhuizen de kennisachterstand aanpakken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden