50Plus was een warboel, blijkt uit interne evaluatie

Henk Krol (50PLUS) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring. Beeld ANP

De verwachte verkiezingswinst van 50Plus viel tegen omdat de partij stuntelde, meent het wetenschappelijk bureau.

Alleen doordat hij een eigen chauffeur inhuurde, kwam lijsttrekker Henk Krol van 50Plus waar hij moest zijn tijdens de verkiezingscampagne van afgelopen voorjaar. De campagne-organisatie van zijn partij was een enorme warboel. Dat, zo vermoedt het wetenschappelijk bureau van de partij, is de oorzaak dat de verkiezingsuitslag tegenviel.

50Plus leek af te stevenen op zeker tien zetels, tot de kansen een paar weken voor de verkiezingen plots keerden. Dat was het resultaat van stunteligheid in de partij, zo valt op te maken uit een interne evaluatie die het wetenschappelijk bureau van 50Plus maakte en waar NRC vandaag de hand op wist te leggen. Het document had voor intern gebruik moeten blijven, maar is te vinden op de website van de krant.

Dat het naar een krant lekte, tekent wellicht dat de organisatie van 50Plus nog altijd niet zo professioneel is. Daarover wordt overigens pas volgende week gesproken. Want hoewel 50Plus vandaag een congres houdt, zal het wetenschappelijk bureau het evaluatierapport later bespreken, in een andere bijeenkomst.

Breekpunt

Dan zullen de leden van 50Plus horen wat er precies mis ging. Dat waren in ieder geval drie dingen: ten eerste dat Henk Krol een maand voor de verkiezingen plots zei dat de AOW-leeftijd een ‘breekpunt’ voor 50Plus was, terwijl de Algemene Ledenvergadering en de Tweede Kamerfractie juist hadden afgesproken dat er géén breekpunt zou zijn. Toch moest het zo van voormalig partijvoorzitter Jan Nagel.

Het tweede zat hem in de cijfers: 50Plus besloot het verkiezingsprogramma niet te laten doorrekenen door het CPB, maar een eigen onderzoek te doen. Maar toen het CPB zijn cijfers presenteerde, was die doorrekening er niet. Wel ontstond er op basis van een eigen onderzoek verwarring over de AOW-plannen van de partij.

Dat Krol daar geen duidelijkheid over kon geven was al redelijk funest, maar het werd nog erger toen Jan Nagel de zaken wilde rechtzetten in een persconferentie waar juist Krol niet bij mocht zijn. Het derde punt waarop het misliep. Nagel trad afgelopen voorjaar af als partijvoorzitter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden