50PLUS praat 4,5 uur lang, PVV na 2 uur afgekapt bij nachtelijk marathondebat

Martin van Rooijen (50Plus) test een lichttherapiebril om fit te blijven tijdens het debat over de afschaffing van de Wet-Hillen.Beeld ANP

Martin van Rooijen van 50PLUS wilde vijftien uur in de Tweede Kamer praten over de wet-Hillen, maar na ongeveer 4,5 uur kwam er een einde aan zijn inbreng. De PVV moest op last van Kamerleden na 2 uur van de aangevraagde twintig al stoppen omdat Edgar Mulder te ver van het onderwerp af raakte.

Beide oppositiepartijen zijn fel tegen afschaffing van de wet-Hillen die huizenbezitters die hun woning (bijna) hebben afgelost een belastingvoordeel geeft. 50PLUS en PVV hoopten met de lange spreektijd ten minste te bereiken dat de afschaffing met een jaar wordt uitgesteld. Samen vroegen ze 36 uur aan, maar na ruim 8 uur was woensdag vroeg het eerste deel van het marathondebat voorbij. Later op de dag volgt het antwoord van staatssecretaris Menno Snel (Financiën).

Van Rooijen ging onder meer in op de geschiedenis van de wet-Hillen en sprak ook over zijn tijd als bewindsman in het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Ook las hij brieven van boze burgers voor en berichten uit de media. Hij ziet de afschaffing van de regeling als een 'aflosboete' voor huizenbezitters. Na afloop zei de politicus in een interview met de NOS dat hij denkt dat ook met 4,5 uur zijn boodschap is overgekomen en dat hij daarom geen 15 uur nodig had.

'Puur theater'

Na Van Rooijen wist PVV'er Edgar Mulder 2 uur vol te praten. Tegen 4 uur werd hij woensdagochtend tegengehouden door de VVD die een ordevoorstel deed om de spreektijd te beperken. Over dat voorstel moest hoofdelijk worden gestemd. Uiteindelijk waren er 78 leden voor, alleen Mulder was tegen. Hij had twintig uur spreektijd aangevraagd.

Mulder ging in zijn bijdrage ver terug in de geschiedenis. Dat leidde tot irritatie bij Kamerleden. 'Dit is puur theater. Daar maak ik bezwaar tegen', zei Eppo Bruins van de ChristenUnie. Ook voorzitter Madeleine van Toorenburg vroeg Mulder uitdrukkelijk meer bij het onderwerp van het debat te blijven.

PVV'er Edgar Mulder.Beeld ANP

Filibuster

50PLUS vindt dat de Kamer te weinig tijd krijgt om de wet zorgvuldig te behandelen. Dat is ook kritiek van de SP, GroenLinks en PvdA. Het marathondebat begon met de SP die een half uur spreektijd kreeg.

Het kabinet wil de wet vanaf 2019 over een periode van dertig jaar afschaffen. Om dat mogelijk te maken moet de Tweede Kamer deze week over het besluit stemmen. Een meerderheid van de Kamer steunt het kabinet.

Door een vertragingstactiek (in Amerika hebben ze het dan over een filibuster) hopen Van Rooijen en Mulder te verhinderen dat er deze week nog over kan worden gestemd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden