50Plus omarmt vanaf nu ook 50-minners

Fractieleider Henk Krol van de 50PLUS-partij. Beeld anp
Fractieleider Henk Krol van de 50PLUS-partij.Beeld anp

Het moet afgelopen zijn met de strijd tussen jongeren en ouderen, vindt Henk Krol. De 50Plus-voorman, voorheen nog de personificatie van deze tweedeling, is er klaar mee. "Als ik word uitgenodigd in een radio- of tv-programma om tegenover een jongere te zitten, zeg ik voortaan nee. Daar laat ik me niet meer toe verleiden."

Cyntha van Gorp en Ingrid Weel

Deze optredens in de media hebben de fractievoorzitter van de ouderenpartij geen windeieren gelegd. In de peilingen staat 50Plus op 24 zetels, bijna allemaal afkomstig van 50-plussers. Krol nu: "Ik wil geen tweestrijd, geen generatieconflict. Van bijna alle ouderen durf ik de garantie te geven dat ze altijd aan jongeren denken bij alles wat ze doen", zegt hij vandaag in Trouw.

Om te benadrukken dat 50Plus een partij is voor iedereen, gaat Krol zich voortaan meer bekommeren om jongeren. Zo denkt hij aan een wijziging van het schenkingsrecht. "Als je iets aan je kleinkinderen wilt geven, valt dat onder een hoger belastingtarief dan wanneer je het aan je kinderen geeft. Daar wil ik iets aan doen." Ook als het over pensioenen gaat wil Krol vanaf nu benadrukken dat het "ook een strijd is voor de generatie na ons". Hij vindt het jammer dat jongeren nauwelijks nadenken over hun pensioen. Door mensen zelf te laten kiezen voor een pensioenfonds en verzekeraars te dwingen in begrijpelijke taal te formuleren, hoopt hij op meer betrokkenheid van jongeren.

Star over demotie
Volgens Krol komen er bij zijn partij steeds meer leden jonger dan 50 jaar. "Eerst hadden we alleen 65-plussers, maar nu komen er ook veertigers op ons af die bijvoorbeeld hun baan zijn kwijtgeraakt of zich zorgen maken om hun ouders of grootouders." Hij wil niet te star zijn over demotie, zodat het voor werkgevers aantrekkelijk blijft om ouderen in dienst te houden. In vergelijking met andere landen zijn Nederlandse ouderen dure arbeidskrachten.

Zijn partij is ook tegen seniorendagen: extra vrije dagen voor oudere werknemers. "We willen bovendien onderzoeken of deeltijd-AOW mogelijk is. Hoeveel huwelijken gaan niet stuk omdat mensen van de ene op andere dag thuis komen te zitten? Hoeveel mensen kampen niet met gezondheidsklachten? Daarom moeten mensen langzaam hun werkende leven kunnen afbouwen."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden